Medzi USA a Mexikom pribudne múr za 5,7 miliardy dolárov

NETKY.SK • 21 December 2018, 8:48 • 2 min
Medzi USA a Mexikom pribudne múr za 5,7 miliardy dolárov

WASHINGHTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu dnes v noci schválila návrh uznesenia, ktorým do návrhu zákona o krátkodobom financovaní federálnych inštitúcií zahrnula aj 5,7 miliardy dolárov na výstavbu bezpečnostného múru na hraniciach USA s Mexikom.

slovakia

left justify in out

návrh sa teraz vráti do Senátu, ktorý predtým prijal podobné uznesenie, ale nezahrnul doň aj náklady na výstavbu múru na hraniciach. Ak by verzia uznesenia schválená Snemovňou reprezentantov prešla aj Senátom, putovala by na podpis Trumpovi.

 

 

Demokrati však medzičasom upozornili, že v Senáte majú dostatok hlasov na to, aby zablokovali akékoľvek uznesenie, ktoré ráta s financovaním múru na zastavenie prílevu migrantov z mexickej strany spoločnej hranice.

Čiastočné zastavenie prísunu financií, tzv. shutdown, hrozí niektorým americkým federálnym inštitúciám od 21. decembra. Ak by sa nepodarilo schváliť aspoň krátkodobé financovanie, reštrikcie by ešte pred Vianocami mohli postihnúť viac ako 800.000 federálnych zamestnancov. Tí by v takomto prípade museli nastúpiť na nútenú dovolenku, alebo pracovať bezplatne.

Biely dom medzičasom oznámil, že ak dôjde k shutdownu, Trump v piatok neodcestuje na Floridu, kde má tráviť vianočné sviatky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona