Medicína stále napreduje: Pacient s rakovinou dostal prvý transplantovaný penis v USA

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 18:01 • 2 min
Medicína stále napreduje: Pacient s rakovinou dostal prvý transplantovaný penis v USA

BOSTON - Pacient s rakovinou dostal v nemocnici v Bostone prvý transplantovaný penis v Spojených štátoch. Informovala o tom dnes bostonská nemocnica Massachusetts General Hospital. Pacientovi Thomasovi Manningovi z mesta Halifax v americkom štáte Massachusetts transplantovali penis minulý týždeň počas 15-hodinovej operácie. Orgán dostal od zosnulého darcu, dodala v správe tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ako prvý dnes o zákroku informoval denník New York Times. Dr. Curtis Cetrulo, ktorý pomáhal viesť chirurgický tím, pre denník povedal, že 64-ročný Manning by mal byť schopný do niekoľkých týždňov normálne močiť a do niekoľkých týždňov až mesiacov bude môcť jeho orgán pohlavne fungovať. "Sme opatrní optimisti," povedal plastický a rekonštrukčný chirurg Cetrulo. "Sú to pre nás neprebádané vody," dodal.

 

Denník New York Times napísal, že Manningovi odstránili väčšinu penisu v čase jeho boja s agresívnou a potenciálne smrteľnou rakovinou penisu. Manning uviedol, že počas operácie a po nej sotva cítil bolesť. Jedna vážna komplikácia nastala deň po zákroku, keď ho museli urýchlene odviesť na operačnú sálu, pretože začal silne krvácať. Pacient dodal, že odvtedy už jeho zotavovanie prebieha hladšie, ale ešte stále sa nedokáže bližšie pozrieť na transplantát.

 

Manning - ktorý je slobodný, bez záväzkov a nemal žiaden vzťah, keď mu zistili rakovinu - povedal, že amputácia mu znemožnila akékoľvek nové vzťahy. Vyhlásil tiež, že bude šťastný, ak dosiahne "75 percent" stavu, v akom býval predtým. Tento kuriér banky pre denník povedal, že sa teší na návrat do práce a dúfa, že opäť bude mať ľúbostný život. Muž vysvetlil, že o záležitosti rozpráva preto, aby pomohol odstrániť spoločenskú stigmu súvisiacu s druhmi rakoviny a zraneniami, ktoré postihujú genitálie.

 

Darovaný orgán pochádzal z banky orgánov z regiónu Nové Anglicko (New England Organ Bank). Inštitúcia denník informovala, že rodina darcu si želá zostať v anonymite, ale už Manningovi zaželala veľa šťastia. Prípravy na zákrok trvali tri roky, zahŕňali aj operácie na mŕtvolách, potom už bol tím pripravený uskutočniť transplantácie. Na operácii Manninga sa zúčastnilo približne desať chirurgov a 30 ďalších zdravotníkov.

 

Prvú úspešnú transplantáciu penisu na svete urobili na Stellenboschskej univerzite v Juhoafrickej republike (JAR) v decembri 2014. Pacientovi amputovali penis o tri roky skôr po ťažkostiach spôsobených obriezkou v období dospievania. Univerzita neďaleko Kapského Mesta v oznámení o transplantácii v marci 2015 uviedla, že nemenovaný 21-ročný pacient sa po deväťhodinovom zákroku úplne zotavil a nadobudol v transplantovanom orgáne všetky funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies