Medici v ľudskom tele objavili nový orgán! Na čo slúži?

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 10:16 • 2 min
Medici v ľudskom tele objavili nový orgán! Na čo slúži?

Výskumníci v USA objavili v ľudskom tele "nový" orgán, ktorý by mohol odhaliť šírenie nádorov a zvýšiť nádej, že v budúcnosti bude možné ich prítomnosť zistiť skôr.

slovakia

left justify in out

Orgán  nazvaný interstitum, je tkanivo absorbujúce šok pod pokožkou, v črevách a cievach. Objav bol predtým chybne považovaný za spojivové tkanivo, teraz bol prvýkrát identifikovaný ako orgán.

 

Interstitum objavili omylom, ako je to často pri významných vedeckých objavoch (napr. Penicilín).

 

Ako uvádza časopis New Scientist, tím výskumníkov vykonával bežné endoskopické vyšetrenie tráviaceho traktu. Výskumníci spočiatku predpokladali, že v tele našli zväčšené "žlčové kanáliky obklopené tvrdou hustou stenou tkaniva".

 

Avšak to, čo objavili, malo nezvyčajné vzory, ktoré potom vzali k patológovi z New York University School of Medicine, Neilovi Theisovi.

 

Theise skontroloval pokožku pod vlastným nosom a objavil podobné výsledky, čo naznačuje, že vzorky sú tvorené tekutinou nachádzajúcou sa v celom tele. Patológ teraz verí, že všetky tkanivá v tele môžu byť obkolesené sieťou kanálov, ktoré v podstate tvoria orgán, ktorý obsahuje pätinu celkovej telesnej tekutiny človeka. "Myslíme si, že (táto sieť) slúži ako tlmič nárazov," povedal.

 

Staršia technológia tento orgán nedokázala zaznamenať. Theise a jeho tím predpokaldajú, že "nový" orgán môže byť užitočný pri detekcii rakoviny. Pozreli sa na vzorky ľudí s invazívnym karcinómom a všimli si, že nádory sa šíria podobným spôsobom.

 

"Akonáhle sa dostanú dovnútra, je to, akoby boli na tobogane," povedal Theise pre New Scientist. "Máme nový pohľad na mechanizmus šírenia nádorov." Medici sa domnievajú, že interstitum pomáha rakovinovým bunkám cestovať priamo do lymfatického systému, ktorý nesie lymfatickú tekutinu priamo do srdca, ktoré je kľúčovou súčasťou nášho obehového systému.

 

Theise a jeho tím teraz vykonávajú ďalšiu analýzu tejto novoobjavenej tekutiny, aby zistili, ako to môže pomôcť lekárom pri odhaľovaní (a teda liečbe) rakoviny skôr. Tím tiež verí, že tekutina môže byť spojená s edémom, zriedkavým ochorením pečene a inými poruchami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies