McDonald's si v Európe údajne znížil dane o 1 mld. eur

NETKY.SK • 26 Február 2015, 18:23 • 2 min
McDonald's si v Európe údajne znížil dane o 1 mld. eur

LONDÝN - Prevádzkovateľ reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's si v Európe prostredníctvom luxemburskej dcéry v rokoch 2009 až 2013 znížil dane o zhruba 1 mld. eur.

slovakia

left justify in out

V spoločnej správe to tvrdia mimovládna organizácia War on Want (Boj proti chudobe), Európska federácia zamestnancov vo verejnom sektore a Medzinárodná únia zamestnancov v službách.

 

Podľa správy európske reštaurácie McDonald’s odvádzali do luxemburskej pobočky licenčné poplatky, kde podliehali dani z intelektuálneho vlastníctva vo výške iba 1,4 %. Zisky firiem sa pritom v Luxembursku zdaňujú sadzbou zhruba 29 %. McDonald’s si daňový základ mohol znížiť aj tým, že veľkú časť svojich európskych operácií riadil zo Švajčiarska. Predkladatelia správy zároveň vyzvali Európsku komisiu, aby v prípade začala vyšetrovanie. 

 

Agentúra Reuters ešte v roku 2012 zverejnila vlastnú analýzu, podľa ktorej si siete rýchleho občerstvenia vrátane spoločností Burger King, Subway a McDonald's znižovali daňové základy tým, že platby za využívanie licencií a know-how odvádzali do krajín s nízkymi daňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies