Maturanti nebudú tento rok ešte maturovať cez počítač naostro

NETKY.SK • 21 September 2013, 08:58 • 2 min
Maturanti nebudú tento rok ešte maturovať cez počítač naostro

BRATISLAVA - Žiaci asi na 300 stredných školách si v tomto školskom roku vyskúšajú maturitu cez počítač. Výsledky online maturity sa však zatiaľ nebudú stredoškolákom brať do úvahy, ako predpokladal Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

slovakia

left justify in out

Riaditeľka ústavu Romana Kanovská hovorí, že proces spomalilo obstarávanie elektronického systému, ktoré stále neskončilo. „Keďže nemáme vytvorené aj skutočne overené testovacie prostredie, nechceme riskovať tohtoročnú maturitu a otestovať žiakov online naostro. Reálne je, že niektorí maturanti si formou elektronického testu odskúšajú, ako sú pripravení na maturitu,“ povedala tento týždeň Kanovská. Pilotné testovanie niektorých stredoškolákov sa bude konať pred riadnym termínom maturity.

NÚCEM chce vytvoriť databázu elektronických úloh a testov v rámci projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania v hodnote viac ako 28,2 milióna eur. Na projekt Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania má ísť prevažne z eurofondov viac ako 28,2 milióna eur.

Učitelia v regiónoch v súčasnosti začínajú pripravovať úlohy zo slovenčiny, čitateľskej gramotnosti, matematiky, matematickej gramotnosti, angličtiny a nemčiny pre druhý stupeň základných škôl aj pre stredné školy. V prvej polovici tohto školského roka sa začnú pripravovať pilotné úlohy a testy aj z prírodovedných a spoločenskovedných predmetov vrátane prírodovednej, finančnej a štatistickej gramotnosti. "V druhej polovici školského roka 2013/2014 by sme chceli základným a stredným školám ponúknuť širšie spektrum testov na overenie vedomostí a kľúčových kompetencií žiakov, a to prostredníctvom elektronického testovacieho systému," doplnila riaditeľka.

V máji riaditeľka NÚCEM povedala, že už o niekoľko rokov možno nebudú všetci stredoškoláci písať rovnaké maturitné testy v jednom termíne na svojej škole. Písomné maturity by mohli prebiehať aj týždeň. Každý maturant by sa v určenom termíne išiel otestovať do testovacieho centra na niektorej strednej škole. Takýto scenár možno nastane po vyhodnotení spomínaného projektu, ktorý bude ústav realizovať do roku 2015.

Elektronické testovanie by sa malo postupne zaviesť asi aj na 200 základných školách pri testovaní deviatakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies