Matovič: Všetci poznáme človeka, ktorý aj s 3 promile súka paragrafy

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 15:12 • 2 min
Matovič: Všetci poznáme človeka, ktorý aj s 3 promile súka paragrafy

BRATISLAVA - Všetci v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR poznajú človeka, ktorý aj s troma promile dokáže súkať paragrafy z rukáva. Počas dnešnej rozpravy k návrhu novely zákona o rokovacom poriadku, ktorý má umožniť vykázať poslancov pod vplyvom alkoholu z rokovacej sály, to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

"Ak niekto nehovorí, že ho nepozná, tak klame," odkázal Matovič poslancom. Koho presne mal na mysli, nepovedal. "Ja sa ďalej nechcem pozerať na to, ako tento človek sa tu skrýva za nejaké kresťanstvo a podobné názvy," poznamenal.

Martina Poliačika (SaS), ktorý túto novelu od Branislava Škripeka (OĽaNO) označil za nebezpečnú a nedokonalú, označil Matovič za obhajcu alkoholikov. "Milióny ľudí ak majú alkohol v krvi, stratia prácu. Poslanci nie. Kde sme?" pýtal sa šéf OĽaNO.

Poliačik však poukázal na to, že ak by bol poslanec vykázaný zo sály a po podrobení sa skúške by sa zistilo, že mal hladinu alkoholu na úrovni jedného vypitého piva, tak by bol zákon voči nemu zneužitý. "Áno, stalo sa, že niektorí popili viac ako mali. Pri chronických alkoholikoch treba povedať, že by začali vytŕčať až vtedy, ak by nepili. Lebo keď pijú, tak sú v pohode. Prvý štamperlík si dávajú dvojručne, druhý jednou, tretí je už v pohode," myslí si Poliačik.

Plénu ponúkol aj ďalší príklad. "Predstavte si, že sa Smeru-SD nebude páčiť, čo v pléne hovorím, pošlú ma na test a na pol dňa by mali odo mňa pokoj. Ja môžem ísť na akýkoľvek drogový test hneď teraz a aj kedykoľvek v budúcnosti, ale je to nebezpečné. Treba akceptovať, že niektorí ľudia užívajú drogy a pijú alkohol. Ak sa na to príde, áno, treba to rozniesť po celej republike, ale dávať to do zákona nie je dobré. Keď, tak treba zakázať požívanie alkoholu," myslí si.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) tvrdí, že návrh zákona je omyl a každý je zodpovedný sám za seba. "Prečo vy chcete svoje kritériá nanucovať niekomu inému? Ja mám niekedy pocit, že tí abstinujúci v poslaneckej snemovni sú niekedy horší, ako tí, ktorí majú vypité dva či jeden pohárik. To predsa vôbec nie je meradlom toho, čo sa v snemovni deje," podotkol.

Autor návrhu Škripek je presvedčený, že o osude krajiny by sa malo rozhodovať triezvou hlavou. "Apelujem len na sebadisciplínu. Mali by sme sem chodiť triezvi. Ak sa to nepodarí, máme sebareflexiu, aby sme nehovorili na mikrofóny opití," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies