Matky s dvomi deťmi do 3 rokov nebudú dostávať vyšší rodičovský príspevok

NETKY.SK • 7 December 2016, 17:51 • 2 min
Matky s dvomi deťmi do 3 rokov nebudú dostávať vyšší rodičovský príspevok

BRATISLAVA - Matky, ktoré sa starajú o dve a viac detí do troch rokov, respektíve do 6 rokov v špecifických prípadoch, nebudú mať nárok na zvýšený rodičovský príspevok. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o rodičovskom príspevku z dielne poslancov hnutia OĽaNO-NOVA, ktorá mala takúto zmenu zaviesť do praxe.

slovakia

left justify in out

"Pre ženu, ktorá chce mať deti, ale súčasne nechce stratiť kontakt so zamestnaním, sa javí ako ideálne riešenie porodiť viac detí v krátkom čase," vysvetlili predkladatelia vo svojom návrhu. Dochádza teda podľa nich k takzvaným "reťazovým pôrodom", keď žena porodí druhé alebo ďalšie dieťa skôr, ako staršie dieťa dovŕši 3 roky, respektíve 6 rokov v špecifických prípadoch.

 

"Podľa súčasnej právnej úpravy však táto matka má nárok len na jeden rodičovský príspevok, ktorého výška je 203,20 eur," upozornili poslanci. Navrhovali preto, aby sa rodičovský príspevok v takomto prípade neznásoboval, ale zvyšoval rovnako, ako sa už v súčasnosti zvyšuje u súčasne narodených detí, teda dvojičiek či trojičiek. To znamená o 25 % na každé ďalšie dieťa.

 

"Ak by sa oprávnená osoba starala o dve deti do 3 rokov, poberala by rodičovský príspevok v sume 254 eur. Ak by sa starala o tri deti, poberala by 304,80 eur namiesto súčasných 203,20 eur," vyčíslili v návrhu zákonodarcovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies