Matečná: Slovensko sa musí začať pripravovať na nízkouhlíkové biohospodárstvo

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 16:12 • 2 min
Matečná: Slovensko sa musí začať pripravovať na nízkouhlíkové biohospodárstvo

BRATISLAVA/VALLETTA – Ministri poľnohospodárstva krajín EÚ rokovali v hlavnom meste Malty o dosahu klimatických zmien, o zdrojoch pitnej vody a výzvach, ktoré z nich vyplynú pre zásobovanie obyvateľov EÚ potravinami.

slovakia

left justify in out

"Klimatické zmeny, obdobia sucha striedajúce sa s povodňami a obdobiami dažďov či výkyvmi teplôt robia problémy v celej Európe. Nájsť spoločné európske riešenie na zabrzdenie a zníženie klimatických zmien je veľmi dôležité. Na rozdiel od priemyslu urýchľujúceho klimatické zmeny práve udržateľné poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a vidiek ponúkajú významný potenciál na ich zmierňovanie," povedala šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

Ministri sa zaoberali dosahmi klimatických zmien a vody na poľnohospodárstvo a opatreniami na znižovanie ich vplyvu. Až 70 % zdrojov pitnej vody je využívanej práve v poľnohospodárstve na dopestovanie potravín. Spoločná poľnohospodárska politika EÚ (CAP) by preto mala adekvátne reagovať a zamerať sa na efektívne hospodárenie s vodnými zdrojmi a podporovať opatrenia na predchádzanie nepriaznivým zmenám klímy. Nevyhnutná je i podpora a prepojenie výskumu a poľnohospodárstva.

 

"Za správny prístup Slovenska k zmierňovaniu dosahov klimatických zmien považujem biodiverzitu v poľnohospodárskej produkcii a zavádzanie agrolesníckych systémov hospodárenia na poľnohospodárskej i lesnej pôde, čiže kombinovanie pestovania drevín s poľnohospodárskou produkciou. Zvýšenú pozornosť musíme venovať aj zabraňovaniu degradácie pôdy a krajiny, ktoré sú nebezpečným následkom nevhodného manažovania vody v krajine," zdôraznila ministerka.

 

Strednodobým cieľom MPRV SR pod súčasným vedením Matečnej bude preto prechod na nízkouhlíkové, udržateľné biohospodárstvo, ktoré bude zahŕňať celý produkčný cyklus na Slovensku. Od zasadenia plodiny až po dodanie hotovej potraviny spotrebiteľovi a od zasadenia stromu až po dodanie drevovýrobku či drevodomu zákazníkovi. Všetky časti tohto cyklu by sa pritom mali realizovať na Slovensku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies