Mastercard blockchain je už prístupný na spracovanie platieb

NETKY.SK • 23 Október 2017, 10:29 • 2 min
Mastercard blockchain je už prístupný na spracovanie platieb

NEW YORK – Spoločnosť Mastercard sprístupnila vlastný blockchain, ktorý umožňuje uskutočňovať platobné transakcie medzi vybranými bankami a obchodníkmi. Tento proces však používa klasickú menu a nie Bitcoin alebo iné kryptomeny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnoho spoločností sa zaujíma o technológiu blockchain a jej široké využitie. Jednou z nich je aj gigant Mastercard, poskytovateľ kreditných a platobných kariet. Americká spoločnosť niekoľko rokov vyvíjala svoj vlastný blockchain, ktorý teraz sprístupnila ako alternatívnu metódu platenia za tovar a služby. Hlavným rozdielom v blockchaine Mastercard je, že nepoužíva kryptomeny, ale skutočné peniaze.

Mastercard blockchain pre obchod

Nový systém spracovania platieb spoločnosti Mastercard je odteraz prístupný pre niektoré banky a maloobchodníkov. Účasť na tomto blockchaine je zatiaľ iba na pozvanie. Minulý týždeň sprístupnila svoj blockchain aj spoločnosť IBM, ktorý však na rozdiel od Mastercard využíva svoju vlastnú kryptomenu.

 

img

 

Mastercard blockchain môže byť úspešný

Niektorí ľudia sa možno pozrú a nový blockchain spoločnosti Mastercard a mávnu rukou, avšak existuje niekoľko dôvodov, prečo by tento projekt mohol byť veľmi úspešným. Prvým je, že Mastercard ovláda gigantické finančné impérium, ktoré zahŕňa obrovskú platobnú sieť s 22.000 bankami a finančnými inštitúciami z celého sveta. Takýto globálny dosah má už len niekoľko ďalších subjektov. Ďalším dôležitým faktorom je, že Mastercard blockchain používa len klasické meny. To znižuje celkové náklady, keďže nie je potrebné zamieňať jednu kryptomenu za druhú a nakoniec ešte na hotovosť.

 

img

 

Toto zníženie nákladov sa týka aj medzinárodných platieb. Zvyčajne by medzinárodná platba prešla cez rôzne banky, pričom každá z nich si účtuje nejaký poplatok. Blockchain úplne eliminuje tieto kroky, takže platba bude nielen lacnejšia, ale aj rýchlejšia.

Mastercard prišiel s veľmi zaujímavým projektom, keďže nesmieme zabúdať ani na energetickú náročnosť každej transakcie. Istá holandská banka nedávno uviedla, že priemerná energetická spotreba pri Bitcoin transakcii bola až 200 kWh, zatiaľ čo Ethereum transakcii stačí iba 37 kWh. Pre porovnanie, transakcia kreditnou kartou spotrebuje len 0,01 kWh elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies