Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
5. dec. 2020Oto
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
21.12.2019 17:00 Gurmán
Mäsové mňamky
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
21.12.2019 17:00 Gurmán

Mäsové mňamky



BRATISLAVA - Bravčové mäso patrí do slovenskej kuchyne úplne prirodzene a nielen skúsená gazdinka z neho dokáže pripraviť skutočnú delikatesu. Vyskúšajte to s nami aj vy. Naše recepty sú pripravené tak, aby ich zvládol naozaj každý. Takže už len dobrú chuť nad niektorým z našich receptov na jedlo z bravčového mäsa.


Pikantné medailóniky z bravčovej panenky

 

Suroviny:

500 g bravčová panenka
Marináda:
2 strúčiky cesnak, 1 ksčili paprička, 1 KL kryštálový cukor, 1 PL citrónová šťava, 3 PL olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Sladká paradajková omáčka:
200 ml voda, 3 PL paradajkový pretlak, 1 KL kryštálový cukor, 1 PL citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Pripravíme si marinádu na mäsko. Do väčšej misky prelisujeme cesnak, pridáme nadrobno nasekanú čili papričku, cukor, citrónovú šťavu a olivový olej. Posolíme a pridáme štipku čierneho korenia. Všetko spolu premiešame. Panenku nakrájame na asi 3 cm hrubé kolieska, ktoré vložíme do marináda a dobre ich pritlačíme, aby ich tekutina obalila celé. Necháme marinovať zhruba 30 minút. Rúru rozohrejeme na 220 °C. Namarinované medailóniky sprudka orestujeme z oboch strán na suchej grilovacej panvici, kým sa nezatiahnu a nezhnednú. Následne ich poukladáme do malého pekáčika a vložíme do vyhriatej rúry na asi 6 až 8 minút. Mäsko vytiahneme a necháme odpočívať, kým si pripravíme omáčku. Na omáčku do menšej rajnice zlejeme výpek z pekáčiku a grilovacej panvice, ktorý zalejeme vodou. Na miernom plameni necháme zredukovať približne na polovicu a zahustíme ho pretlakom. Omáčku dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, prípadne soľou a čiernym korením. Podávame s cestovinami alebo dusenou ryžou.

 


Pečená krkovička na zelenine

 

Suroviny:
1 kg bravčová krkovička (bez kosti), 6 ks veľký zemiak, 2 ks mrkva, 2 ks cibuľa, 1 ks kápia, 4 strúčiky cesnak, 1 PL olej, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, rasca
Omáčka:
1 dl biele víno, 2 PL maslo, 1 hrsť petržlenová vňať

 

Postup:
Cibuľu pokrájame na kolieska a vložíme na dno pekáča (s pokrievkou). Mäsko nasolíme, okoreníme, potrieme pretlačeným cesnakom a položíme na kolieska cibule. Okolo mäska poukladáme na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, mrkvu a kapiu. Zeleninu zľahka posolíme, pridáme trochu rasce a pokvapkáme olejom. Nakoniec do pekáča prihodíme zopár bobkových listov, zakryjeme a dáme dusiť do vyhriatej rúry na cca 90 minút. Po udusení obsah pekáča scedíme (výpek do rajnice), mäsko vrátime naspäť do rúry a poliate pár lyžicami výpeku, odokryté dopekáme ešte asi 20 minút. Zo zvyšného výpeku a vína dáme v rajnici variť omáčku. Keď sa jej objem zredukuje na polovicu, odstavíme ju a primiešame maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Plátky mäska servírujeme preliate omáčkou a ako prílohu podávame dusenú zeleninu.  

 


Bravčová panenka v slaninovom kabátiku

 

Suroviny:
2 PL olej, 500 g bravčová panenka, 150 g plátková slanina, 1 ks menší karfiol, 200 g zelené fazuľky, 2 PL maslo, soľ, mletá červená paprika, farebné korenie, kurkuma

 

Postup:

Rúru rozohrejeme na 160 °C. Mäsko posolíme po celom povrchu. V panvici na vysokom plameni rozohrejeme olej a mäsko na ňom  sprudka restujeme, kým sa nezatiahne a nevytvorí sa zlatohnedé sfarbenie. Panenku otáčame a proces opakujeme na 3 až 4 stranách a tiež na oboch koncoch rolky, tak aby bola kompletne uzavretá. Opečenú panenku jemne poprášime mletou paprikou a čerstvo zomletým farebným korením po celom povrchu. Následne ju zavinieme do plátkovej slaninky. Začneme na jednom konci a postupne obtáčame jednotlivé plátky v približne rovnakej hrúbke po celej dĺžke rolky až k opačnému koncu. Zabalenú panenku pomaly pečieme v rúre asi 35 až 40 minút. Medzitým si pripravíme karfiol, ktorý umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky. Tie povaríme 2 až tri minútky v horúcej vode a vyberieme do malého pekáčika. Horúci karfiol premiešame s trochou masla, osolíme a pridáme asi pol lyžičky kurkumy. Všetko dobre premiešame a vložíme do rúry k panenke približne v 20 minúte pečenia. V tej istej vode ako karfiol povaríme fazuľky, kým nebudú mäkké. Scedíme a premiešame s trochou soli a masla. Panenku nakrájame na plátky a podávame s karfiolom a fazuľkami.

 

 

 

Dobrú chuť!

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok