Vodný kolový mlyn v Tomášikove prejde rekonštrukciou

NETKY.SK • 22 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Vodný kolový mlyn v Tomášikove prejde rekonštrukciou

TOMÁŠIKOVO - Do konca tohto roka by mala byť ukončená rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Vodný kolový mlyn v Tomášikove. Investor Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal na obnovu tohto objektu ľudovej kultúry v okrese Galanta viac ako pol milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom TTSK na sociálnej sieti.

 

"Aktuálne sa začalo s rozoberaním mlyna, počas ktorého sa odstráni vodné koleso, strecha a opláštenie budovy a následne bude demontovaná mlynská technológia," uvádza. Podmienkou Krajského pamiatkového úradu v Trnave bolo v čo najväčšej miere zachovať pôvodné stavebné konštrukcie, stavebné prvky a detaily objektu. Pribudne aj nové návštevnícke centrum, ktoré má dotvoriť priestor turisticky atraktívnej lokality, slúžiť bude na predaj vstupeniek, propagačných predmetov, ale aj na organizovanie rôznych stretnutí a workshopov. Mlyn bude mať aj novú požiarnu a zabezpečovaciu signalizáciu.

 

 

Rekonštrukcia mlyna a výstavba návštevníckeho centra je súčasťou cezhraničného projektu Mlynárstvo - zabudnuté remeslo našich predkov. Cezhraničným partnerom je skanzen v maďarskom meste Svätý Ondrej.

 

Vodný mlyn v Tomášikove dal v roku 1893 postaviť János Maticza a mlelo sa v ňom až do roku 1960. Posledná väčšia oprava a modernizácia mlyna prebehla podľa zverejnenej technickej dokumentácie v roku 1940. Od roku 1982 je sprístupnený verejnosti ako jedinečná technická pamiatka ľudového mlynárstva spravuje ho Vlastivedné múzeum v Galante.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: FB Trnavský samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies