Martinovi Konvičkovi hrozia v ČR za protiislamské výroky tri roky väzenia

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 14:24 • 2 min
Martinovi Konvičkovi hrozia v ČR za protiislamské výroky tri roky väzenia

PRAHA - Predsedu českého zoskupenia Blok proti islamu Martina Konvičku obžalovali dnes z podnecovania k nenávisti. Informoval o tom na svojom webe Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Konvičku obžalovali za výroky proti moslimom, ktoré zverejňoval na svojom facebookovom profile. Vyšetrovatelia podnet na trestné stíhanie preverovali celý rok. "Boli tam výroky vyslovene dehonestujúce, niekedy až vyzývajúce na určité násilie, alebo demonštrujúce určitú možnosť násilia," vysvetlil vznesenie svojej obžaloby okresný štátny zástupca (prokurátor) v Českých Budějoviciach Josef Richtr.

 

Výsledok súdneho procesu by mal byť podľa Richtra známy v priebehu niekoľkých mesiacov. V prípade riadneho odsúdenia však Konvičkovi hrozí šesť mesiacov až tri roky väzenia.

Podnet na trestné stíhanie Martina Konvičku podala začiatkom vlaňajška štátna zástupkyňa v Jablonci nad Nisou Věra Nováková. Na Konvičkove výroky ju upozornilo niekoľko jej priateľov. "Tým najzávažnejším bolo hanobenie osôb na základe ich náboženského vyznania," uviedla pre ČRo.

 

Reakcia Konvičku na žalobu zatiaľ nie je známa. Šéf Bloku proti islamu stále pôsobí ako akademický pracovník na Prírodovedeckej fakulte Juhočeskej univerzity. Dekan zmienenej fakulty František Vácha uviedol, že situáciu nebude riešiť, kým nebude známe rozhodnutie súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies