Marián Zednikovič bol hereckým géniom v dráme i komédii

NETKY.SK • 14 August 2016, 12:02 • 2 min
Marián Zednikovič bol hereckým géniom v dráme i komédii

BRATISLAVA - Herec Marián Zednikovič dokázal svojím citom pre drámu i komédiu upútať všetky generácie ako na divadelných doskách, tak aj na filmovom plátne či v televízii. V pondelok 15. augusta by sa dožil 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Volali ho aj muž s kamennou tvárou, lebo vedel podobne ako Charlie Chaplin prejaviť city tak, že ich neprejavil. Bol zakladajúcim a dlhoročným členom divadla Astorka Korzo'90, kde zároveň patril k najobľúbenejším a najobsadzovanejším umelcom. Okrem divadla svoj talent predviedol aj vo filmoch a televíznych inscenáciách. Niekoľko rokov úspešne organizoval Letné Shakespearovské slávnosti na Bratislavskom hrade.

 

Marián Zednikovič sa narodil 15. augusta 1951 v Bratislave s hereckým umením v krvi. Jeho dedko bol bábkarom a mama divadelnou ochotníčkou. Už na základnej škole inklinoval k herectvu, ktoré rozvíjal v divadelnom krúžku pri bratislavskom Parku kultúry a oddych (PKO). Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave úspešne ukončil v roku 1974. Kariéru začínal v profesionálnom činohernom Divadle pre deti a mládež v Trnave (dnes Divadlo Jána Palárika). Po šiestich rokoch, v roku 1980, prešiel na Novú scénu do Bratislavy.

Spoluzakladateľ Divadla Astorka Korzo '90 stvárnil na jeho doskách mnoho pamätných kreácií. Za postavu Vojnického v Čechovovej hre Ujo Váňa získal v roku 1996 cenu DOSKY za najlepší mužský herecký výkon. O štyri roky neskôr udelili Zednikovičovi Výročnú cenu Literárneho fondu za postavu Antona Brtka v divadelnej hre Obchod na korze. Ovácie publika si vyslúžil aj za výkon v dráme Armagedon na Grbe.

 

Žiadaným hercom bol tiež vo filmoch, televízií, v rozhlase i dabingu. Na filmovom plátne zaujal napríklad v rodinnej komédii Pětka s hvězdičkou (1985), vo vojnovej dráme Kára plná bolesti (1985), v komédii Utekajme, už ide! (1986), v snímke Dávajte si pozor! (1990) alebo v poetickom filme Orbis Pictus (1997). Vďaka úlohám v rozprávkach a televíznych filmoch pre deti vyhlásili Zednikoviča za detského kráľa. Účinkoval tiež v úspešných seriáloch Život bez konca (1982), Lekár umierajúceho času (1983), Duchovia (1997) a Zborovňa (1999).

Nezabudnuteľnou sa stala Zednikovičova postava Lorda Nortona v rozhlasovom sitkome Lord Norton a sluha James, kde hral spolu so Stanislavom Dančiakom. Svoj hlas tiež prepožičal milému Vilkovi z kresleného seriálu Včielka Maja.

 

Obľúbený herec Marián Zednikovič zomrel po ťažkej chorobe 5. mája 2007 v Bratislave vo veku 55 rokov. Cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu mu udelili in memoriam ešte v tom istom roku. V auguste 2011 počas Festivalu humoru a satiry Kremnické gagy pribudla v Uličke slávnych nosov v Kremnici jeho plastika.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies