Mandelu pochovajú v dedine Qunu, kde vyrastal

NETKY.SK • 15 December 2013, 10:04 • 2 min
Mandelu pochovajú v dedine Qunu, kde vyrastal

MTHATHA - Pohrebom, z ktorého je už verejnosť vylúčená, sa končí desaťdňové smútočné obdobie za prvým čiernym prezidentom Juhoafrickej republiky.

slovakia

left justify in out

V nedeľu sa koná štátny pohreb exprezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Pochovajú ho v dedine Qunu v provincii Eastern Cape (Východný mys), kde prežil detstvo. Štátny pohreb zahŕňa všetko od vojenských pôct, sálv, hymny, prejavov až po tradičné ceremónie kmeňa Xhosa. Na poslednú rozlúčku s nositeľom Nobelovej ceny mieru prišlo asi 4 500 ľudí vrátane rodiny, afrických prezidentov, britského princa Charlesa či americkej moderátorky Oprah Winfrey. Mandelov priateľ a spolubojovník proti apartheidu arcibiskup Desmond Tutu, ktorý údajne medzi pozvanými nebol, sa nakoniec rovnako zúčastnil. Vláda správy o jeho neúčasti, ktoré vyvolali rozruch, nakoniec interpretovala ako nedorozumenie. Pohrebom, z ktorého je už verejnosť vylúčená, sa končí desaťdňové smútočné obdobie za prvým čiernym prezidentom JAR.

Vojenské lietadlo s telesnými pozostatkami zosnulého exprezidenta pristálo v sobotu v meste Mthatha na juhu krajiny. Stroj C-130 Hercules s Mandelovou rakvou prekrytou zástavou, ktorý eskortovali dve bojové stíhačky, na letisku očakávali miestni obyvatelia vrátane jeho vdovy Gracy Machel. Z Mthathy rakvu konvojom previezli do dediny Qunu, kde Mandela nájde posledný odpočinok. 

Možnosť rozlúčky so zosnulým exprezidentom využilo predtým v Pretórii počas troch dní odhadom až 100 000 ľudí. Len v piatok ich bolo asi 50 000. Pietna spomienka za Mandelu, ktorý zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov, sa uskutočnila už v utorok na futbalovom štadióne v Sowete. Na podujatí sa vtedy zúčastnili smútiaci Juhoafričania, návštevníci zo zahraničia a takmer 100 prezidentov, premiérov, náboženských lídrov a predstaviteľov kráľovských rodín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies