Manažérom Gazpromu hrozí obvinenie z korupcie

NETKY.SK • 2 September 2014, 16:59 • 2 min
Manažérom Gazpromu hrozí obvinenie z korupcie

ZÜRICH - Manažérom ruského štátneho exportéra plynu Gazprom hrozí obvinenie z korupcie vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok úrad švajčiarskeho federálneho prokurátora, ktorý tak potvrdil predošlé správy švajčiarskych médií. "Federálny prokurátor vedie vyšetrovanie štyroch ľudí podozrivých zo sprenevery, falšovania dokumentov, prania špinavých peňazí a podplácania zahraničných vládnych predstaviteľov," konštatoval úrad prokurátora vo vyhlásení. Švajčiarsky denník Tages-Anzeiger v pondelok uviedol, že dvaja manažéri Gazpromu a ďalší dvaja ľudia by mohli byť obvinení pre úplatky v rokoch 2004 a 2006 v súvislosti s výstavbou plynovodu Jamal, ktorý dopravuje plyn zo Sibíri do Nemecka.

 

Gazprom v odpovedi na otázky agentúry Reuters uviedol, že od švajčiarskych prokurátorov nedostal nijaké žiadosti ani informácie. Švajčiarska federálna prokuratúra vlani v novembri uzavrela vyšetrovanie spoločnosti Siemens Industrial Turbomachinery (SIT), ktorá je dcérou nemeckého Siemensu. Spoločnosť SIT uznala, že adekvátne nedodržala pravidlá v súvislosti s projektom plynovodu Jamal. Firma Švajčiarsku zaplatila 10,6 mil. USD odškodné za nezákonne dosiahnutý zisk. 

Úrad švajčiarskeho federálneho prokurátora v novembri minulého roka uviedol, že firma SIT v rokoch 2004 až 2006 dala úplatky vysokopostaveným manažérom "najväčšej ruskej firmy produkujúcej zemný plyn" prostredníctvom účtov vo švajčiarskych bankách. Úplatky súviseli s kontraktmi na dodávku plynových turbín, ktoré firma SIT získala počas výstavby plynovodu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies