Mám rád život, mám rád ľudí a v tom je moje šťastie

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 09:52 • 2 min
Mám rád život, mám rád ľudí a v tom je moje šťastie

Mám rád život, mám rád ľudí a v tom je moje šťastie

slovakia

left justify in out

Legendárny francúzsky herec Gérard Depardieu má rád život, má rád ľudí s ktorými žije, aj ľudí všeobecne. "Je to paralela s príbehom sv. Augustína, ktorý mal rád život gréckych filozofov a až jeho matka, vášnivá kresťanka, ho obrátila k svätému písmu. Vidím v tom niečo podobné - ľudí aj život mám rád a v tom je moje šťastie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii
      Gérard Depardieu, ktorý si dnes popoludní prevezme v rámci medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prestížne ocenenie Hercova misia, sa nezmazateľne zapísal do histórie svetovej kinematografie.
      Stvárnil mnoho zaujímavých postáv a spolupracoval s mnohými významnými režisérmi. Za postavy vo filmoch Posledné metro (1980) a Cyrano z Bergeracu (1990) získal dvoch Cézarov a za Cyrana z Bergeracu bol nominovaný na Oscara. Cenu pre najlepšieho herca získal na festivale v Cannes a je majiteľom množstva ďalších ocenení.
      "Hollywood je taká továreň na výrobu filmov a ovplyvňuje globálne kultúru všade na svete. Treba však priznať, že aj v Spojených štátoch sú nezávislí filmári. Rád by som videl viac filmovej tvorby v európskych krajinách. Ja osobne som veľkým fanúšikom európskych, ale aj ázijských filmov a je škoda, že kinematografia neprispieva k zobrazovaniu európskych krajín a európskej kultúry," zdôraznil Depardieu s tým, že treba tlačiť na televízie, aby podporovali svoje národné kinematografie.
      Ako dodal, v Anglicku vznikne ročne okolo 40 filmov, v Nemecku 35, no napríklad vo Francúzsku, kde kinematografiu podporuje televízia, vznikne ročne až 150 filmov. "Pre porovnanie, v USA vznikne 680 filmov ročne, čo sú takmer dva filmy denne. V Indii natočia za rok okolo 900 filmov a Nigéria ich vyprodukuje ročne okolo 800."
      Depardieu je známy aj ako vášnivý vinár. Je spolumajiteľom renomovaného vinárstva vo Francúzsku a okrem toho vlastní vinice aj v Španielsku, Alžírsku, Argentíne, Maroku a v Spojených štátoch.
      "Nie som nejaký extrémistický ekológ alebo niečo podobné, ale mám rád poľnohospodárstvo, ale aj kino a maľbu. Ak sa niekto s láskou stará napríklad o svoju kravičku, aj to mäso z nej chutí lepšie," ozrejmil Depardieu s tým, že výnimočným zážitkom boli pre neho napríklad najúžasnejšie paradajky, ktoré jedol v Kazachstane.
      Inšpiráciou pre jeho všestranný herecký prejav i nasledujúci život mu mohlo byť aj jeho detstvo. Odmalička mal problémy so zákonom a ako 12-ročný ušiel z domu a stopom prešiel celú Európu. K herectvu sa dostal vďaka priateľovi, ktorý študoval herectvo v Paríži. Jeho filmovú kariéru odštartovala úloha v odvážnom filme Buzíci.
      Ocenenie Hercova misia si Gérard Depardieu prevezme dnes popoludní a replika ocenenia pribudne na most vo Festivalovom parku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies