V Záhrade spomienok bude cez sviatky Dušičková slávnosť

NETKY.SK • 26 Október 2022, 12:53 • 2 min
V Záhrade spomienok bude cez sviatky Dušičková slávnosť

ZVOLEN - Do Záhrady spomienok vo Zvolene môžu prísť počas dušičkového obdobia spomínať na svojich blízkych ľudia z celého Slovenska. Pre TASR to uviedla správkyňa Záhrady spomienok Andrea Uherková. Pripomenula, že 1. novembra o 16.00 h organizujú v poradí piatu Dušičkovú slávnosť.

slovakia

left justify in out

"Určená je pre pozostalých, ako aj priateľov, ktorí si chcú zaspomínať na svojich blízkych pod korunami stromov," spomenula. Súčasťou bude dušičkové zamyslenie obradníčky a aj živá hudba. "Hostia si môžu zapáliť sviečky, ktoré pre nich pripravíme, napísať odkaz do neba a dať si popri tom teplú kávu alebo čaj," spresnila. Uherková dodala, že počas sviatkov očakáva zvolenský prírodný cintorín väčšiu návštevnosť ako po zvyšok roka, podobne ako aj iné cintoríny. "Rozdielom však je, čo na hroby ľudia nosia. U nás máme jasné pravidlá," zdôraznila s tým, že návštevníci môžu položiť na zem na hrobové miesta len živé kvety bez obalov a stúh. "Po čase ich odnášame do kompostu. Sviečky môžu zapaľovať len plávajúce," vysvetlila. Doplnila, že pre tento účel majú remeselne vytvorené kamenné umelecké dielo v lese, v ktorom je vodná hladina. Podľa nej zvyšky vyhorených sviečok tiež recyklujú. Od jesene tohto roka funguje v Záhrade spomienok aj kostrové pochovávanie celých tiel v rozložiteľných rakvách do kvetinovej lúky. "V priebehu prvého mesiaca, ktorý je spustené, sme ešte nemali záujemcov zo strany pozostalých o takúto formu pohrebu," konštatovala a podotkla, že väčšina verejnosti má záhradu spojenú zatiaľ len s urnovým pochovávaním. "Veríme, že sa to postupne zmení, pretože kostrové pochovávanie je šetrnejšie k životnému prostrediu," uzavrela. Zvolenský prírodný cintorín je prvý na Slovensku a funguje od roku 2017. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa pochováva v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch či pri koreňoch stromov. Obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť civilné, ako aj cirkevné, bývajú pod šírym nebom. Každé miesto s urnou je označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona