Maliar a úspešný ilustrátor Marek Ormandík oslavuje 50 rokov

NETKY.SK • 18 December 2018, 13:47 • 2 min
Maliar a úspešný ilustrátor Marek Ormandík oslavuje 50 rokov

Bratislava- Marek Ormandík, maliar, grafik, ilustrátor a v poslednej dobe i sochár, ktorého expresívne až provokatívne diela sa stali súčasťou mnohých kníh, bude mať v stredu 19. decembra 50 rokov.

slovakia

left justify in out

S obrazmi Mareka Ormandíka sa milovníci výtvarného umenia stretávajú nielen v galériách na Slovensku a vo svete. Svoje sugestívne výtvarné videnie sveta totiž spojil aj s originálnymi textami Milana Lasicu, z čoho vznikla v roku 2008 zaujímavá kniha Milanchólia. V knihe Tri kostoly z roku 2009 zasa tvoria Ormandíkove kresby symbiózu s textami nielen Lasicu, ale aj spisovateľov Tomáša Janovica a Pavla Vilikovského.

Ormandíkove kresby ilustrujú aj dielo starovekého perzského filozofa, matematika a básnika Omara Chajjáma s názvom Túžba je vták, čo nie je v tvojej sieti (2006). Knihu tvorí 300 štvorverší, ktoré do slovenčiny prebásnil Ľubomír Feldek.

img

 

Ilustrácie Mareka Ormandíka zdobia aj slovenské vydanie Danteho Božskej komédie z roku 2007, ktorú do slovenčiny preložili Viliam Turčány a Jozef Felix.

Originálny výtvarník spolupracuje aj s viacerými hudobníkmi, pre ktorých výtvarne spracováva obaly a dizajn CD nosičov. Vytvoril aj sériu plagátov pre Slovenské národné divadlo (SND) či bratislavské divadlo Štúdio L+S.

Marek Ormandík sa narodil 19. decembra 1968 v Bratislave. Koreňmi je spojený aj s Kremnicou, kde vyrastal v rodine výtvarníkov sochára Milana Ormandíka a fotografky Aleny Markovej. V malebnom mestečku, známom stredovekou baníckou tradíciou, ukončil v rokoch 1975-1983 aj základnú školu. Následne sa vrátil do rodného mesta, kde v rokoch 1983-1987 absolvoval štúdium propagačnej grafiky na Strednej umelecko-priemyselnej škole (SUPŠ). Po jej skončení pokračoval v rokoch 1987-1993 v štúdiu na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU). Jeho vyučujúcimi boli významní výtvarníci Ján Lebiš, Igor Rumanský a Dušan Kállay.

img

 

Na expresívno-sugestívnych zväčša figuratívnych obrazoch Mareka Ormandíka dominujú kľačiace, modliace, alebo aj na kríži visiace, abstraktnými líniami deformované postavy. S obrazmi plnými rýchlych až nervných zásahov štetca sa diváci nestretli len v slovenských galériách, ale aj vo výstavných sieňach v Česku, Rusku, Slovinsku, Francúzsku, Nórsku, Taliansku, Poľsku, Nemecku, Chorvátsku, Srbsku, Bielorusku a Rakúsku.

 

img

Svojský maliar, grafik, ilustrátor a sochár Marek Ormandík rád vystavuje svoje diela spoločne s dielami svojho otca sochára Milana Ormandíka, svojho syna výtvarníka Michala Ormandíka, a tiež s prácami svojej manželky, textilnej výtvarníčky Renáty Ormandíkovej.

img

 

Dielo milovníka Paríža Mareka Ormandíka sa dočkalo aj mnohých ocenení. Na svojom konte má šesť cien v súťaži o najkrajšiu knihu Slovenska. V roku 1995 ocenili v Martine jeho dielo Hlavnou cenou za ilustráciu. V roku 2006 získal Aurela - cenu za najlepší CD obal. Je tiež držiteľom Ceny Martina Benku z roku 2008 a Krištáľového krídla v kategórii výtvarné umenie za rok 2010.

Z medzinárodných cien, ktoré umelec získal, možno spomenúť Hlavnú cenu za maľbu Mandrač 94, ktorú získal v chorvátskej Opatiji, cenu Meulensteen art award z roku 2007 a prvú špeciálnu cenu poroty - Premio internationale d‘arte San Crispino z roku 2009.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies