Malí a mladí farmári sa k poľnohospodárskej pôde dostanú ľahšie

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 09:30 • 2 min
Malí a mladí farmári sa k poľnohospodárskej pôde dostanú ľahšie

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR reflektuje na nedávno prijatú novelu Ústavy SR na ochranu poľnohospodárskej pôdy. Predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, v ktorom prináša účinné nástroje na jej ochranu proti špekulantom. Zavádza zároveň novú filozofiu prístupu k poľnohospodárskej pôde pre ľudí s aktívnym záujmom na jej využívanie pre potravinové účely.

slovakia

left justify in out

Ako dnes ďalej informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV, agrorezort novelou obmedzuje nákup poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely. Limituje tak špekulantov, ktorým ide len o kapitálové investície a nie o jej reálne využitie na poľnohospodárstvo. Prináša zákaz použitia poľnohospodárskej pôdy ako nepeňažného vkladu do imania obchodnej spoločnosti a družstva. Pri jej predaji zavádza predkupné právo v prospech samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR), ktorí ho získajú v každom ponukovom stupni systému predaja poľnohospodárskej pôdy.

 

"Poľnohospodárska pôda je nenahraditeľným bohatstvom našej krajiny. Našou úlohou je zabezpečiť jej využívanie v prospech potravinovej sebestačnosti Slovenska a zamedziť jej zneužívaniu na špekulatívne účely. Umožníme na nej preto hospodáriť aj malým a mladým farmárom, ale aj fyzickým osobám. Ľuďom, ktorí si k nej vytvoria vzťah, budú dbať na zachovanie jej úrodnosti a prinesú do našej krajiny vyššiu rôznorodosť pestovaných plodín," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

Novela vypúšťa podmienku 10-ročného trvalého pobytu na území SR, ktorá nespĺňala účel ochrany pred špekulantmi a pritom vážne obmedzovala prístup k pôde práve malým a mladým slovenským poľnohospodárom. Zlepší sa tak prístup aktívnych poľnohospodárov k pôde a zároveň sa otvárajú možnosti vstupu mladým ľuďom do poľnohospodárskeho sektora, v ktorom je aktuálne priemerný vek na úrovni 50 rokov.

 

"Nákup poľnohospodárskej pôdy uvoľňujeme aj pre fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie a stanovujeme zavedenie majetkového stropu. Fyzická osoba tak bude môcť vlastniť, respektíve si zakúpiť, oproti súčasnosti poľnohospodársku pôdu do troch hektárov (ha), samostatne hospodáriaci roľník do 300 ha a právnická osoba do 700 ha," vysvetlila Matečná. Ako poistku proti znehodnoteniu a špekuláciám s najcennejšími a najúrodnejšími poľnohospodárskymi pôdami krajiny novela zavádza primárne predkupné právo pre Slovenský pozemkový fond.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies