Malatinský: Vládne dokumenty o kúpe podielu v SPP nepripravovalo J&T

NETKY.SK • 11 September 2013, 18:48 • 2 min
Malatinský: Vládne dokumenty o kúpe podielu v SPP nepripravovalo J&T

BRATISLAVA – Vládny materiál o získaní zvyšného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) vypracovávalo podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) samotné ministerstvo spolu s poradenskou spoločnosťou. Tou je firma Wood & Company.

slovakia

left justify in out

Malatinský to vyhlásil v reakcii na dnešné tvrdenia opozičného nezaradeného poslanca Daniela Lipšica. Ten uviedol, že autorom materiálov na rokovanie vlády o reorganizácii SPP mohla byť finančná skupina J&T. "Používali sme len podklady, ktoré nám investor v SPP a spoluakcionár poslal," zdôraznil dnes Malatinský. Žiadne J&T tak podľa neho tieto dokumenty nespracovávalo.

"Táto kauza, ktorú dnes poslanec Lipšic prezentoval, je politickou búrkou v pohári vody," reagoval minister. Lipšic sa vo svojich vyjadreniach odvolával na vlastnosti vládneho dokumentu o reorganizácii SPP. Vo vlastnostiach elektronického dokumentu totiž figuruje meno spoločnosti J&T Investment Advisors.

Podľa ministra však logicky pri príprave dokumentu prebiehala komunikácia s SPP a jeho akcionárom, českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH), vymieňali si množstvo informácií a dokumentov. A tak prišli podklady aj od poradcu predstavenstva SPP Miroslava Haška, ktorý predtým pracoval v spoločnosti EP Investment Advisors, v minulosti pod názvom J&T Investment Advisors. 

"Tento pán má počítač ešte od tejto skupiny. Takže dokumenty, ktoré nám poslal a boli podpornými dokumentmi, boli aj z jeho počítača. To je celé vysvetlenie, ktoré k tomu je," argumentoval Malatinský. Lipšicove podozrenia preto považuje za smiešne, rovnako žiadosť na jeho odstúpenie označil za "komickú".

K celej veci sa vyjadril aj SPP. Podľa riaditeľa sekcie pre vzťahy s verejnosťou Ondreja Šebestu vládnemu materiálu predchádzal predinvestičný audit, ktorého sa zúčastnili poradcovia oboch akcionárov aj SPP. "V rámci tohto auditu pretekali medzi poradcami a spoločnosťou stovky materiálov. Jedným z členov tímu za SPP bol aj poradca predstavenstva, ktorý pred nástupom do SPP pracoval pre spoločnosť J&T Investment Advisors," opísal Šebesta. Ten podľa neho po nástupe do plynární až doteraz pracoval na svojom starom počítači, ktorý stále označuje dokumenty značkou predchádzajúceho zamestnávateľa.

Tvrdenia o údajnej príprave vládneho materiálu odmieta aj finančná skupina. "J&T žiadny vládny materiál nepripravovala, nepodieľala sa na jeho príprave a nemala naň žiadny vplyv. Pán Lipšic sa nechal uniesť," uviedla Linda Gáliková z odboru internej a externej komunikácie J&T Banky. Pripomenula, že spoločnosť J&T Investment Advisors vošla ešte v roku 2010 do štruktúry skupiny EPH, dnes nesie názov EP Investment Advisors a nie je súčasťou J&T.

Rovnaké vysvetlenie celej záležitosti má aj EPH, súčasný menšinový spoluvlastník SPP, od ktorého chce štát získať zvyšných 49 % akcií materskej spoločnosti plynární. "Obvinenia pána Lipšica považujeme za nekorektné, neférové, za búrku v pohári vody," uviedol v reakcii riaditeľ marketingu a komunikácie holdingu Daniel Častvaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies