Pracovná skupina pre ochranu zvierat zasadla prvý raz

NETKY.SK • 21 Január 2021, 16:49 • 2 min
Pracovná skupina pre ochranu zvierat zasadla prvý raz

BRATISLAVA - Dnes sa uskutočnilo prvé zasadnutie pracovnej skupiny v oblasti veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat.

slovakia

left justify in out

„Za posledné obdobia sa pozornosť sústredila najmä na ochranu spoločenských zvierat. Ak však máme hovoriť o zvieratách, musíme rovnakú pozornosť venovať aj hospodárskym zvieratám, pretože aj keď sú súčasťou potravinového reťazca, neznamená to, že si nezaslúžia takú istú pozornosť,“ povedal predseda Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme Rodina).

 

Cieľom pracovnej skupiny pre veterinárnu starostlivosť a ochranu zvierat má byť prostredníctvom legislatívnych, systémových a procesných opatrení zabezpečiť vyššiu úroveň starostlivosti a ochrany zvierat v oblastiach vymožiteľnosti práva, veterinárnej starostlivosti, chovateľskej starostlivosti s dôrazom na welfare zvierat, inštitucionálneho posilnenia štátnej správy, riešenia právnych aspektov vlastníctva, držby a využitia zvierat, trestno-právnej zodpovednosti páchateľov - majiteľov, držiteľov, ale aj cudzích osôb, odbornej prípravy, poradenstva, vzdelávania a osvety, prepojenia štátnej správy a neziskového sektora, čiže organizácií zameraných na starostlivosť, ochranu a pomoc zvieratám.

 

Uverejnil používateľ Jaroslav Karahuta Štvrtok 21. januára 2021

 

Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uviedol, že pracovná skupina sa bude venovať aj voľne žijúcim či laboratórnym zvieratám. Predsedom skupiny bude Karahuta, jej členmi budú odborníci na problematiku ochrany zvierat, ktorí chcú poskytnúť výboru svoje znalosti bez nároku na honorár.

 

„Založením pracovnej skupiny spájame sily, aby sme prepojili legislatívu s vymožiteľnosťou práva a ochranou zvierat v praxi. Pozornosť sa za posledné obdobie sústredila, bohužiaľ, predovšetkým na ochranu spoločenských zvierat. Ak však hovoríme o zvieratách a ich ochrane, musíme pozornosť venovať aj hospodárskym zvieratám, pretože aj keď sú súčasťou nášho potravinového reťazca, zaslúžia si tiež náležitú starostlivosť v oblasti chovateľských podmienok, veterinárnej starostlivosti a výživy ako spoločenské zvieratá a aby sa s nimi zaobchádzalo citlivo a slušne, v zmysle platných zákonov, predpisov a nariadení,“ uviedol Karahuta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies