Madrid sa obrátil na ústavný súd, aby zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu

NETKY.SK • 11 November 2015, 14:56 • 2 min
Madrid sa obrátil na ústavný súd, aby zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes v Madride informoval, že jeho konzervatívna vláda sa obrátila na ústavný súd, kde bude žiadať zrušenie rezolúcie katalánskeho parlamentu o odtrhnutí tohto regiónu od Španielska.

slovakia

left justify in out

Deklaráciu o odtrhnutí Katalánska od zvyšku Španielska v pondelok pri hlasovaní podporila väčšina regionálneho parlamentu. Celý proces formovania katalánskej republiky by sa mal podľa predstáv navrhovateľov zavŕšiť do 18 mesiacov.

 

Rajoy dnes po zasadnutí vlády v Madride oznámil, že žiadosť o okamžité zrušenie rezolúcie prijatej katalánskym parlamentom, ako aj všetkých jej dôsledkov dostal už ústavný súd od advokáta zastupujúceho záujmy vlády a Španielska. Súd sa ňou začne zaoberať ešte dnes popoludní.

 

Rajoy uviedol, že rozhodnutie vlády obrátiť sa na súd s cieľom dosiahnuť zrušenie rezolúcie nie je len reakciou na jej prijatie katalánskym parlamentom, ide podľa jeho slov aj o obranu celej krajiny. Zopakoval tiež, že Katalánsku - prosperujúcemu regiónu na severovýchode Španielska - by nemalo by umožnené odtrhnúť sa od zvyšku krajiny.

 

Strany zastávajúce nezávislosť od Španielska získali v septembri v katalánskych regionálnych voľbách väčšinu kresiel v tamojšom parlamente. Španielska ústava však neumožňuje ani jednému regiónu odtrhnúť sa a vláda premiéra Rajoya, ktorú čakajú v decembri parlamentné voľby, vopred oznámila, že rezolúciu sa bude okamžite snažiť zablokovať na súdoch.

 

Separatisti však tvrdia, že triumf v regionálnych voľbách z 27. septembra, vďaka ktorým disponujú v katalánskom parlamente absolútnou väčšinou, im dáva "demokratický mandát" na oddelenie sa od Španielska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies