Maďarský prezident Áder navštívil v Litve pilotov maďarských stíhačiek

NETKY.SK • 8 December 2015, 19:18 • 2 min
Maďarský prezident Áder navštívil v Litve pilotov maďarských stíhačiek

BUDAPEŠŤ/VILNIUS - Maďarský prezident János Áder dnes navštívil maďarských pilotov na litovskej leteckej základni Siauliai.

slovakia

left justify in out

Spolu s prezidentkou Litvy Daliou Grybauskaite si prezreli priebeh takzvaného "Tango" poplachu, pri ktorom vzlietli dve bojové lietadlá JAS-39 Gripen maďarských vzdušných síl.


Podľa agentúry MTI štyri maďarské lietadlá spolu so štyrmi lietadlami nemeckých ozbrojených síl plnia od septembra úlohy pri ochrane vzdušného priestoru Pobaltia. Ich misia potrvá celkovo štyri mesiace.


Litovská prezidentka ocenila pôsobenie maďarských vojakov. Podotkla, že postoje Maďarska a Litvy sú k bezpečnostným výzvam totožné a vzťahy týchto krajín označila za priateľské. Zdôraznila dôležitosť prípravy na varšavský summit NATO a dodala, že v otázke migračnej krízy je potrebné vytvoriť spoločnú
Áder priletel na krátku návštevu Litvy na palube maďarského vojenského transportného lietadla An-26. Poznamenal, že misia maďarských pilotov je úspešná, o čom svedčí aj skutočnosť, že v roku 2019 sa majú vrátiť do Litvy na ďalšiu štvormesačnú službu.


Štyri bojové lietadlá JAS-39 Gripen maďarských vzdušných síl prileteli do Litvy 29. augusta, vzdušný priestor pobaltských krajín chránia od 1. septembra.
Podľa povereného veliteľa kontingentu Tamása Feketeho sa na tejto misii zúčastnia postupne všetci maďarskí piloti gripenov, striedavo budú slúžiť v Kecskeméte a v Litve.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies