VIDEO: Alžbeta II. si pripomenula 100. narodeniny manžela vysadením ruže pomenovanej po ňom

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 14:46 • 2 min
VIDEO: Alžbeta II. si pripomenula 100. narodeniny manžela vysadením ruže pomenovanej po ňom

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila 100. narodeniny jej nedávno zosnulého manžela princa Filipa vysadením novovyšľachtenej ruže pomenovanej po ňom.

slovakia

left justify in out

Rastlinu so sýto ružovou farbou kvetu a bielymi okrajmi vyšľachtili krátko po smrti Filipa, ktorý skonal 9. apríla na hrade Windsor. Nová ruža má svoje miesto práve v tamojších záhradách. Kráľovná sa na snímke usmievala, keď od prezidenta Kráľovskej záhradníckej spoločnosti prijala malý ružový kríček zabalený v hnedom papieri a motúzoch.

 

 

Súvisiaci článok: Vo Windsore pochovali princa Filipa

 

Spoločnosť Harkness Roses venuje za každú predanú ružu 3,5 dolára fondu, ktorého cieľom je pomôcť miliónu ďalších mladých ľudí zo všetkých prostredí zúčastniť sa na súťaži Duke of Edinburgh's Awards, populárnom programe udeľovania cien pre mládež, ktorý vytvoril Philip v roku 1956. 

 

img


Princ Filip Mountbatten, vojvoda z Edinburghu, sa narodil 10. júna 1921 na Korfu ako najmladšie dieťa Andreja, princa gréckeho a dánskeho, a princeznej Alice z Battenbergu. Rodina v roku 1922 musela utiecť z Grécka a usadila sa v Paríži, Filip žil neskôr aj v Nemecku a napokon v Spojenom kráľovstve. Počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom Kráľovskom vojenskom námorníctve.

S vtedy ešte princeznou Alžbetou sa zosobášili 20. novembra 1947. Ich manželstvo je najdlhšie spomedzi všetkých britských panovníkov. Z verejného života sa stiahol v roku 2017, hoci odvtedy sa párkrát objavil po boku kráľovnej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies