AKTUALIZOVANÉ: Poslanci dali zelenú zákonu od Záborskej o pomoci tehotným ženám. Ako mení pravidlá interrupcií?

NETKY.SK • 6 Október 2021, 08:29 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Poslanci dali zelenú zákonu od Záborskej o pomoci tehotným ženám. Ako mení pravidlá interrupcií?

BRATISLAVA - Parlament sa bude naďalej zaoberať právnou úpravou od Anny Záborskej, ktorej cieľom je zakázať reklamy týkajúce sa umelého prerušenia tehotenstva či predĺženie lehoty na rozmyslenie o potrate zo 48 na 96 hodín. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková ostro skitizovala svojich koaličných kolegov a ženám sľúbila, že bude naďalej bojovať za ich práva.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 6. októbra 13:58

 

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) posunuli do druhého čítania novelu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorú predložila Anna Záborská (OĽaNO) spolu so skupinou poslancov. Zákonodarci tak rozhodli aj o ďalšom prípadnom sprísňovaní interrupcií. Predkladatelia zákona v dôvodovej správe tvrdia, že cieľom je vytvorenie podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

 

Obmedzenie práv žien

Krok svojich kolegov z parlamentu kritizuje šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. "Iba my v SaS-ke máme úplne jasno v tom, že má byť výhradne rozhodnutím ženy, kedy vynosiť, porodiť a vychovať dieťa a hlasovali sme jednoznačne proti. Bohužiaľ, iní poslanci si myslia, že ženy potrebujú na rozmýšľanie zákon a pokyn z parlamentu," skonštatovala. 

 

Doplnila, že strana SaS bude aj naďalej bojovať proti takýmto škodlivým zákonom, ktorých hlavným cieľom je obmedziť prístup žien k interrupcii. "My za ženami stojíme, nerozhodujeme za ne, ale dôverujeme ich rozhodnutiu," zdôraznila. Dodala, že ZA hlasovalo v pléne zo 134 poslancov 75 zákonodarcov.

 

 

Návrh odmietlo iba 26. Z 52-členného poslaneckého klubu hnutia OĽaNO podporilo Záborskej zákon 37 zákonodarcov. "Nemyslím si, že OĽaNO získalo hlasy voličov na to, aby obmedzovalo práva žien a pchalo náboženstvo do našich spální či životov," pripomenula Bittó Cigániková. Doplnila, že zo Sme rodina bolo ZA 10 poslancov a z ĽSNS všetci. Čo je však podľa poslankyne SaS zarážajúce, že tento návrh podporili všetci štyria zvyšní poslanci zo strany Za ľudí vrátane Juraja Šeligu či Jany Žitňanskej

 

Bittó Cigániková v závere videa zverejnenom na sociálnej sieti ženám sľúbila, že SaS bude za ženami stáť a dôverovať ich rozhodnutiam. Liberáli zároveň urobia všetko preto, aby im pani Záborská nemohla diktovať, ako a kedy si založia rodinu či porodia. 

 

Komplikovaný prístup k interrupciám

Ak zákon prejde, predĺži sa lehota zo 48 na 96 hodín, počas ktorej si ženy majú premyslieť svoje rozhodnutie. Zároveň by sa zaviedol nárok na osobitný príspevok pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím vo výške 3 000 eur, plný príspevok pri narodení aj štvrtého dieťaťa, zavedenie inštitútu utajeného tehotenstva či tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine.

 

img


Zákon tiež počíta so zavedením pravidla, že zariadenia núdzového bývania budú môcť využívať aj tehotné matky po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú. Žena, ktorá sa rozhodne pre utajený pôrod, by mala dostávať nemocenské od 21. týždňa tehotenstva.

 

„Ak si kolegovia uvedomia, že zákon je napísaný v dobrej vôli pomôcť tehotným ženám, tak nemôžu jedným dychom povedať, že pomoc môže byť buď liberálna alebo konzervatívna. Tá pomoc je vždy humánna. Nemá to nič spoločné s tým, či s potratmi súhlasím alebo nesúhlasím,“ hodnotí Záborská. 

 

Súvisiaci článok: Poslanci riešili potraty a pomoc tehotným ženám. Rozhodne hlasovanie

 

Zakázaná reklama alebo prístup k informáciám?

Novela tiež hovorí o tom, že druhý lekársky posudok pred potratom má byť dobrovoľný, nie povinný. Navrhovaný zákon zároveň zakazuje reklamu na „potrebu alebo dostupnosť" umelého ukončenia tehotenstva a na služby alebo tovary ponúkané na účely výkonu potratov.

 

img

Parlament minulý rok v októbri neschválil Záborskej novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týkala interrupcií. Chýbal jeden hlas, keďže za schválenie návrhu bolo 58 zo 117 prítomných poslancov.
 

Prečítajte si tiež: Anna Záborská: Zákon o pomoci tehotným nie je o liberálnej alebo konzervatívnej pomoci



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies