Maďarský premiér Orbán privítal, že Nemecko zaviedlo hraničné kontroly

NETKY.SK • 14 September 2015, 07:26 • 2 min
Maďarský premiér Orbán privítal, že Nemecko zaviedlo hraničné kontroly

BERLÍN/BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán privítal, že Nemecko dnes zaviedlo dočasné hraničné kontroly. Pre nemecký denník Bild premiér povedal, že toto opatrenie je potrebné na ochranu nemeckých a európskych hodnôt.

slovakia

left justify in out

"Máme veľké pochopenie pre rozhodnutie Nemecka a chcem vyjadriť našu solidaritu," uviedol Orbán v interview, ktoré má vyjsť v pondelkovom vydaní denníka, ako informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Maďarský líder však upozornil, že toto by mal byť iba prvý krok, lebo čo najskôr treba začať chrániť aj hranice Grécka.

Európa zažíva toto leto obrovský prílev utečencov a migrantov, ktorí unikajú pred vojnou alebo chudobou na Blízkom východe, v Afrike a ďalších častiach sveta.

 

Nemeckí politici na úrovni spolkových krajín sa cez víkend sťažovali, že neboli pripravení na príchod desaťtisícov utečencov, ktorí počas minulého týždňa prekročili južné hranice Nemecka.

 

Len na železničnú stanicu v bavorskom Mníchove dorazilo v sobotu celkovo 12.200 utečencov a do dnešného večera 4500. Bavorské úrady uviedli, že od konca augusta ich pricestovalo celkovo 63.000. Mnohí utečenci museli spať na tenkých podložkách. Predstavitelia Mníchova totiž povedali, že mesto je už plné, a žiadali pomoc od iných mestských samospráv.

 

Maďarsko takisto trpí náporom migrantov a utečencov. Dnes podvečer citovala agentúra AP maďarskú políciu, ktorá uviedla, že za posledných 24 hodín prešlo hranicu so Srbskom 4330 ľudí, či je o 700 viac bež predchádzajúci jednodňový rekord. Tento rok už prešlo zo Srbska cez Maďarsko vyše 175.000 migrantov, ktorí potom smerovali ďalej do západnej Európy.

 

Maďarsko už skôr oznámilo, že od utorka 15. septembra zatvorí svoje južné hranice so Srbskom. A každému, kto vstúpi na územie krajiny nelegálne, budú hroziť tri roky väzenia. Okrem toho Maďarsko stavia 174-kilometrový plot navrchu so žiletkovým drôtom. Vláda takisto plánuje rozmiestniť viac ako 3000 vojakov na pomoc pohraničnej polície, ale parlament o tom ešte nehlasoval.

 

Pozorovatelia predpovedajú, že väčšina utečencov na balkánskej trase bude potom cestovať zo srbskej metropoly Belehrad na hranicu s Chorvátskom, ďalej cez Záhreb na hranicu so Slovinskom a odtiaľ do Rakúska.

 

Alternatívy cez Macedónsko, Kosovo a Bosnu; cez Srbsko a Bosnu; alebo cez severné Grécko a Albánsko do južného Talianska sa pokladajú za menej lákavé, napísala tlačová agentúra DPA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies