Maďarský parlament schválil novú štruktúru vlády s 9 ministerstvami

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 11:18 • 2 min
Maďarský parlament schválil novú štruktúru vlády s 9 ministerstvami

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v pondelok schválil novú štruktúru vlády staronového premiéra Viktora Orbána, ktorá po novom bude mať deväť ministerstiev.

slovakia

left justify in out

Za zmeny sa vyslovilo 119 poslancov, 56 bolo proti. Nový Orbánov kabinet bude pozostávať z ministerstva vnútra, národných ľudských zdrojov, poľnohospodárstva, obrany, spravodlivosti, ministerstva zahraničného obchodu a vecí, rezortu národného hospodárstva a ministerstva národného rozvoja. Zodpovedný za koordinovanie ich činnosti bude prvý vicepremiér. Výsledkom zmien a zlúčení viacerých rezortov bude presunutie niektorých právomoci a úloh na úrad premiéra, ktorý bude formálne deviatym ministerstvom. Budapešť tak bude mať najmenšiu vládu v EÚ po Malte. Doteraz mala maďarská vláda 15 ministrov.

 

Portál Euobserver minulý týždeň označil tieto radikálne zmeny za odraz Orbánovej snahy získať viac právomocí na strategické rozhodnutia a zredukovanie povinností vyplývajúcich z každodennej politiky. Prirovnal ho zároveň k pozícii amerického prezidenta. Podľa médií ide o "premiérovanie s jemnou prezidentskou príchuťou".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies