Maďarsko uzatvorilo s Chorvátskom hranice: Hliadkuje tam množstvo vojakov a policajtov

NETKY.SK • 17 Október 2015, 10:19 • 2 min
Maďarsko uzatvorilo s Chorvátskom hranice: Hliadkuje tam množstvo vojakov a policajtov

BUDAPEŠŤ - Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. Informovali o tom dnes svetové agentúry. O opatrení rozhodol v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Povedal tiež, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou. Maďarská vláda od tohto kroku očakáva rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.


"O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie," uviedol v piatok Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu.


Chorvátsko na vopred avizované opatrenie reagovalo vyhlásením, že migrantov, ktorí prechádzajú cez jeho územie - často najmä v snahe dostať sa tak ďalej do Nemecka či Rakúska - presmeruje po uzatvorení maďarských hraníc do Slovinska, doplnil spravodajský server BBC.


Vláda v Záhrebe zároveň v piatok oznámila, že so Slovinskom sa dohodla na spolupráci pri usmerňovaní prúdu migrantov. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič však neskôr tieto slová označil za "čisto chorvátsky plán".
Slovinsko, ktoré vyjadrilo obavu z očakávaného náporu migrantov, zatiaľ v odozve na opatrenia na chorvátsko-maďarských hraniciach pozastavilo osobnú železničnú dopravu s Chorvátskom a na spoločných hraniciach tiež posilnilo policajné hliadky.


Slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová však zároveň vyhlásila, že pokiaľ Rakúsko a Nemecko ponechajú svoje hranice otvorené, jej krajina bude utečencov prijímať aj naďalej.

 

Pri priechodoch do Chorvátska je množstvo vojakov a policajtov

 

Budapešť 17. októbra (TASR) - Na diaľničnom a cestnom maďarsko-chorvátskom hraničnom priechode v meste Letenye bolo už pred piatkovou polnocou prítomných množstvo vojakov a policajtov s desiatkami vozidiel. Spravodajský server Figyelo.hu dnes uviedol, že uzatvorenie zelenej hranice pred migrantmi o polnoci neovplyvnilo premávku priechodov, ktorá je zvyčajne aj tak veľmi slabá.

 

Medzi dvoma mostmi na rieke Mura, ktoré sú pri hraničných priechodoch, sa už niekoľko hodín pred polnocou zoradili policajné autá. Server pripomína, že chorvátske orgány v uplynulých dvoch týždňoch - na rozdiel od predchádzajúceho obdobia - k priechodu Letenye-Goričan nevozili organizovane migrantov.

 

Pri starom priechode na štátnej ceste č. 7 je už hotová tranzitná zóna pre migrantov, ktorí by chceli vstúpiť legálne na maďarské územie. V okolí zariadenia vytvoreného z kontajnera, ktorý je obohnaný ostnatým drôtom, však zatiaľ hliadkuje iba niekoľko ozbrojených vojakov.

 

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na tlačovej konferencii v obci Zákány v Šomodskej župe pred polnocou vyhlásil, že legálny vstup na maďarské územie je aj naďalej zabezpečený. "Maďarská vláda urobila kroky v záujme bezpečnosti Maďarov a Európanov, ako aj ochrany záujmov Európy," dodal.

 

Poradca predsedu maďarskej vlády György Bakondi pripomenul, že chorvátsky úsek je zhruba dvojnásobkom srbského úseku maďarských hraníc, a preto bola výstavba zábran veľkou logistickou výzvou.

 

"Dúfame, že uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom bude mať rovnako pozitívny vplyv ako zábrany na srbských hraniciach," poznamenal poradca.

 

Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. O opatrení rozhodol v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

 

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies