Maďarské banky dostali pokutu 32 miliónov eur za kartel v hypotékach

NETKY.SK • 20 November 2013, 16:00 • 2 min
Maďarské banky dostali pokutu 32 miliónov eur za kartel v hypotékach

BUDAPEŠŤ - Maďarský protimonopolný úrad (GHV) udelil 11 bankám v Maďarsku za kartel v refinancovaní hypoték v zahraničnej mene pokutu v celkovej výške takmer 9,5 miliardy forintov (32 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa GHV Katalin Gondolovics dnes pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió povedala, že úrad preveroval 12 finančných inštitúcií, v ktorých zisťoval, či nekoordinovali svoje stratégie pri obmedzovaní dostupnosti refinacovania úverov pri fixnom výmennom kurze a či medzi sebou nezdieľali obchodné tajomstvá. Tým by totiž významne obmedzili vzájomnú súťaž medzi bankami. Ako dodala, pri stanovení výšky sankcie vychádzal GHV z príjmov bánk v dotknutom období.

Najvyššiu pokutu 3,9 miliardy forintov dostala maďarská banka OTP, Erste Bank Hungary by mala zaplatiť 1,7 miliardy forintov. Ďalšími bankami, ktorých sa sankcie dotýkajú, sú Cib Bank, Citibank Europe, Kereskedelmi és Hitelbank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, UCB Ingatlanhitel a UniCredit Bank.

OTP Bank odmietla tvrdenia GHV o koordinácii krokov s inými bankami a vyhlásila, že pokutu považuje za nepomernú a diskriminačnú, pričom avizovala, že sa obráti na súd. 

Erste Bank Hungary ešte rozhodnutie GHV preveruje, tvrdí však, že neposkytla iným bankám žiadne tajné informácie a nezlaďovala s nikým stratégiu. O prípadných právnych krokoch rozhodne vedenie banky neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies