Maďarská opozícia navrhne novelu ústavy, proti migrantom chcú nasadiť aj vojakov

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:20 • 2 min
Maďarská opozícia navrhne novelu ústavy, proti migrantom chcú nasadiť aj vojakov

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda zvažuje možnosť, že na udržanie kontroly nad prichádzajúcou masou migrantov nasadí vojsko, napísal dnes denník Napi Gazdaság. Doplnenie ochrany hraníc príslušníkmi armády bolo podľa denníka témou mimoriadnej schôdze kabinetu pre národnú bezpečnosť, ktorú v utorok večer zvolal v Budapešti predseda vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Dôvodom mimoriadneho rokovania kabinetu, ktorého úlohou je pripraviť rozhodnutia vlády, bola skutočnosť, že k maďarským hraniciam sa smerom od Srbska blíži mimoriadne veľká vlna migrantov, ktorá sa bude snažiť ilegálne prekročiť srbsko-maďarské hranice.

 

Účastníci schôdzky hovorili o tom, aké splnomocnenie je potrebné k takémuto kroku. Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizovanie zákona o obrane. Ochrana hraníc by tak spočívala na troch pilieroch - na zátarasách, na pohraničnej polícii, ktorá migrantov na maďarskom území zadrží, a na vojsku.

 

Predseda Jobbiku Gábor Vona už informoval, že maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik predloží vo štvrtok v parlamente návrh novely ústavy, ktorá by umožňovala "bez právnej neistoty" nasadiť na ochranu hraníc armádu.

 

"Maďarsko musí jednoznačne deklarovať, že ilegálnych migrantov nepustí cez svoje hranice a vráti ich bez akéhokoľvek výberu," povedal Vona, ktorého citovala agentúra MTI.

 

Denník Napi Gazdaság ešte predtým napísal, že vláda zvažuje možnosť nasadenia vojska, ktoré bude udržiavať kontrolu nad prichádzajúcou masou migrantov. Doplnenie ochrany hraníc príslušníkmi armády bolo podľa zmieneného denníka i témou mimoriadnej schôdze kabinetu pre národnú bezpečnosť, ktorú v utorok večer zvolal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

 

Účastníci schôdze rokovali o tom, aké splnomocnenie je potrebné k takémuto kroku. Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizácia zákona o obrane. Možné je však aj to, že bude stačiť parlamentné uznesenie, píše Napi Gazdaság.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies