Maďarská prezidentka Katalin Novák odstúpila po škandále s omilostením v prípade zneužívania detí

NETKY.SK • 11 Február 2024, 09:31 • 2 min
Maďarská prezidentka Katalin Novák odstúpila po škandále s omilostením v prípade zneužívania detí

Maďarská prezidentka Katalin Nováková v sobotu odstúpila z úradu po škandále s omilostením v prípade zneužívania detí.

slovakia

left justify in out

Maďarská prezidentka Katalin Novák v sobotu odstúpila z úradu po škandále s omilostením v prípade zneužívania detí.

„Naposledy sa k vám prihováram ako prezidentka. Vzdávam sa funkcie prezidentky republiky," povedala Nováková pre celoštátnu televíziu M1.

„Ospravedlňujem sa tým, ktorých som urazila, a všetkým obetiam, ktoré mohli mať pocit, že som pri nich nestála. Podporovala som, a aj podporovať budem ochranu detí a rodín," dodala.

Nováková omilostila Endreho K., bývalého zástupcu riaditeľa detského domova, v apríli 2023. Milosť, ktorú zverejnila miestna spravodajská stránka 444.hu, viedla v piatok k protestom v Budapešti požadujúcim jej odstúpenie.

Krátko po rezignácii Novákovej odstúpila z verejnej funkcie aj bývalá Ministerka spravodlivosti Maďarska Judit Vargová.

„Preberám politickú zodpovednosť za kontrasignáciu rozhodnutia prezidentky. Sťahujem sa z verejného života, vzdávam sa poslaneckého mandátu a odchádzam z čela kandidátky do Európskeho parlamentu," uviedla Vargová na svojej sociálnej sieti.

Vargová bola Ministerkou spravodlivosti, keď Nováková podpísala kontroverznú milosť. „Katalin Nováková a Judit Vargová urobili zodpovedné rozhodnutie, ktoré rešpektujeme,“ reagoval na ich odstúpenie šéf poslaneckého klubu vládnej strany Fidesz Mate Kocsis na Facebooku.

Premiér Viktor Orbán vo štvrtok na Facebooku uviedol, že v mene vlády predložil ústavný dodatok, ktorý má zabrániť udeľovaniu milosti páchateľom trestných činov spáchaných na maloletých.

 „Pre pedofilov by nemalo existovať žiadne zľutovanie," povedal Orban. Prezidentka bola zvolená do úradu maďarským parlamentom v roku 2022, je prvou prezidentkou krajiny a zároveň najmladšou v histórii.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: Xinhua, Katalin Nováková (archívny záber). (english.news.cn)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies