Maďarič: Na oblasť kultúry budeme môcť z eurofondov čerpať do 200 miliónov eur

NETKY.SK • 30 August 2014, 13:34 • 2 min
Maďarič: Na oblasť kultúry budeme môcť z eurofondov čerpať do 200 miliónov eur

BRATISLAVA - Približne 200 miliónov eur bude môcť Slovensko čerpať najbližších sedem rokov z eurofondov na oblasť kultúry. Rezort požadoval v novom programovom období 2014 až 2020 vytvorenie samostatnej prioritnej osi pre kultúru.

slovakia

left justify in out

V schválenej Partnerskej dohode o využívaní eurofondov je vytvorená Prioritná os 3 s názvom Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá spadá pod Integrovaný regionálny operačný program (IROP). "Našej požiadavke sa tak vyhovelo a prostriedky, ktoré dostaneme cez túto prioritnú os, sa vynaložia na podporu kreatívneho priemyslu, čo dáva možnosť aj na obnovu niektorých národných kultúrnych pamiatok," priblížil pre TASR minister kultúry Marek Maďarič. V rámci nich však musia fungovať také prvky, ktoré patria pod kreatívny priemysel.
      

Takýmto spôsobom by sa mohli zrekonštruovať napríklad Hurbanove kasárne, ktoré by mali byť multifunkčným centrom s priestorom pre dizajnérsku činnosť či tvorbu módnych návrhárov.
      

Ministerstvo pripraví, podobne ako je to v súčasnosti pri digitalizácii kultúrneho dedičstva, na ktorú sa tiež využívajú európske zdroje, národné projekty. "Keďže ide o regionálny operačný program a mobilizáciu kreatívneho potenciálu v regiónoch, tak už v súčasnosti ľudia z ministerstva rokujú s vyššími územnými celkami, aby do svojich stratégií na čerpanie prostriedkov z IROP zahrnuli aj túto oblasť," ozrejmil Maďarič.
      

Ako poznamenal, MK je dobre zorientované v tom, ktoré odvetvia kreatívneho priemyslu by sa dali podporovať a rozvíjať. Odpoveď na to dali aj vypracované východiská rozvoja kreatívneho priemyslu, ktoré v máji schválila vláda. Tie sú podkladom pre pripravovanú stratégiu. "A prostredníctvom európskych zdrojov budeme mať aj finančné prostriedky na to, aby sme kreatívny priemysel na Slovensku stimulovali," uzavrel minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies