Macron zablahoželal Erdoganovi; vyzval na rozvážnejší dialóg s EÚ

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 11:50 • 2 min
Macron zablahoželal Erdoganovi; vyzval na rozvážnejší dialóg s EÚ

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron zablahoželal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k nedeľňajším prezidentským a parlamentným voľbám, po ktorých nadobudne účinnosť nový prezidentský systém. S odvolaním sa na predstaviteľa Elyzejského paláca o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Francúzsky prezident poblahoželal Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a zaželal Turkom úspech v hospodárskom a sociálnom rozvoji ich krajiny a v demokratickom fungovaní jej inštitúcií," povedal pre Reuters nemenovaný zdroj z Elyzejského paláca.

 

Macron podľa neho zdôraznil význam pokojnejšieho a rozvážnejšieho dialógu medzi Tureckom a Európskou úniou.

 

Šesťdesiatštyriročného Erdogana - najobľúbenejšieho prezidenta v novodobých dejinách Turecka, ale zároveň aj najväčšmi rozdeľujúceho spoločnosť - oponenti kritizujú za to, že po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v roku 2016 zničil nezávislosť súdnictva a médií.

 

Neoficiálne výsledky nedeľňajších prezidentských volieb v Turecku naznačili, že súčasný prezident Recep (vysl. "redžep") Tayyip Erdogan zvíťazil už v prvom kole. Erdogan podľa nich získal viac než polovicu hlasov voličov (52,6 percenta) už v prvom kole. Jeho hlavný opozičný vyzývateľ Muharrem Ince (vysl. "indže") dostal 30,6 percenta hlasov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies