Macedónsky Ústavný súd pozastavil prípravy na júlové parlamentné voľby

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 15:29 • 2 min
Macedónsky Ústavný súd pozastavil prípravy na júlové parlamentné voľby

SKOPJE - Macedónsky ústavný súd dočasne pozastavil dnes predvolebnú kampaň i všetky ostatné aktivity súvisiace s predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť 5. júna.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie súvisí so žiadosťou jednej zo strán vládnej koalície - albánskej Demokratickej únie za integráciu (DUI), ktorá spochybnila ústavnosť aprílového rozpustenia parlamentu. Prípravy na voľby boli pozastavené, až pokým nebude známy verdikt ústavného súdu v tejto záležitosti. Ten má byť zverejnený na budúci týždeň, informovala agentúra AP.


Na predvolebnej kampani sa zatiaľ zúčastňuje len jediná strana - konzervatívne zoskupenie VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) pod vedením bývalého premiéra Nikolu Gruevského, ktoré stojí na čele súčasnej koalície. Všetky ostatné strany sa rozhodli júnové hlasovanie bojkotovať s argumentom, že za súčasných okolností neexistujú v Macedónsku podmienky na uskutočnenie slobodných a spravodlivých volieb.


Politická kríza v bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko trvá už od februára 2015, keď došlo k odhaleniu škandálu okolo rozsiahleho odpočúvania približne 20.000 občanov. Konanie predčasných volieb je súčasťou Európskou úniou sprostredkovanej dohody zameranej na riešenie macedónskej krízy.


Rozhodnutie o pozastavení príprav na voľby prijali ústavní sudcovia jednomyseľne. V prípade, ak súd označí rozpustenie parlamentu za protiústavné, bude potrebné plánované voľby zrušiť a opäť zvolať predchádzajúci parlament, čo by mohlo viesť k ďalšej politickej nestabilite, píše agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies