Macedónski lídri sa dohodli na vytvorení dočasnej vlády

NETKY.SK • 6 November 2015, 15:01 • 2 min
Macedónski lídri sa dohodli na vytvorení dočasnej vlády

BELEHRAD- Macedónski politickí lídri dosiahli dnes dohodu ohľadom zostavenia dočasnej vlády. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá. Vytvorenie dočasnej vlády bolo jednou z kľúčových požiadaviek dohody, ktorú krajine pomohla v júni sprostredkovať Európska únia, aby tak ukončila tamojšiu krízu.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s dnešnou dohodou sa na zostavení dočasnej vlády dohodli štyri najväčšie politické strany, uviedla macedónska televízna stanica A1. Vo vládnom kabinete sa tak ocitne konzervatívna strana VMRO-DPMNE úradujúceho premiéra Nikolu Gruevského spolu s albánskou Demokratickou úniou za integráciu (DUI), opozičnými Sociálnymi demokratmi (SDSM) a Demokratickou stranou Albáncov (DPA).

 

Práve dočasní ministri z doterajších opozičných strán SDSM a DPA v nej budú mať právo veta ohľadom akéhokoľvek rozhodnutia prijatého v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sa v tejto balkánskej krajine budú konať v apríli. SDSM na čele so Zoranom Zaevom doterajšiu vládu bojkotovala, pričom Zaev ešte vo februári obvinil štátne orgány, že ilegálne odpočúvali približne 20.000 občanov, medzi ktorými boli politici, podnikatelia a novinári. Tento škandál, vďaka ktorému sa krajina ocitla v jednej z najhorších politických kríz vo svojej histórii, ešte v júli začala vyšetrovať macedónska prokuratúra. Macedónsko je považované za kandidáta na vstup do EÚ od roku 2005, prístupové rokovania s touto balkánskou krajinou však únia ešte nezačala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies