M. Maďarič: Koalícii sa podarilo zmocniť verejnoprávnych médií

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:18 • 2 min
M. Maďarič: Koalícii sa podarilo zmocniť verejnoprávnych médií

M. Maďarič: Koalícii sa podarilo zmocniť verejnoprávnych médií

slovakia

left justify in out

img

Vládnej koalícii sa dnes aj za pomoci poslancov SNS podarilo uskutočniť svoj cieľ, a to zmocniť sa verejnoprávnych médií. Po dnešnom hlasovaní o zákone, na základe ktorého vznikne od januára Rozhlas a televízia Slovenska (RTS), to uviedol poslanec Smeru-SD a exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).
Tvrdí, že zákon zjednocujúci Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas do jednej inštitúcie, a o ktorom musela NR SR hlasovať opätovne, keďže parlamentu ho vrátil s pripomienkami prezident SR Ivan Gašparovič, je pochybný. Koalícia chce podľa Maďariča takto odstrániť súčasné kontrolné a výkonné orgány verejnoprávnych médií a následne "zohnať ľudí, ktorých potom dosadia do týchto funkcií". Zároveň je presvedčený, že samotné mechanické zlúčenie inštitúcií nevyrieši problém zadlženia.
Na otázku, či Smer-SD v budúcnosti ako koaličná strana právnu normu zmení, Maďarič odvetil, že sa uvidí podľa ďalšieho vývoja a obsadenia verejnoprávnych médií a podľa toho, k čomu povedie táto zmena. "Ak bude znamenať negatívum, tak určite budeme rozmýšľať o nejakých zmenách," avizoval.
Koalícia dnes potrebovala na opätovné schválenie zákona vráteného prezidentom minimálne 76 hlasov zo 79, ktorými disponuje. Nakoniec získala zo svojich radov podporu 78 zákonodarcov, keďže Peter Zajac (Most-Híd/OKS) vytiahol pred hlasovaním svoju kartu. "V OKS sme sa vopred dohodli, že niektorí z nás budú hlasovať za, aby nespôsobili neschválenie, ale zároveň sme chceli povedať to, že k zákonu sme mali vážne výhrady. Ja som sa od začiatku touto témou zaoberal, preto som to bol ja," vysvetlil pre TASR Zajac dôvod, prečo nehlasoval práve on.
Keď parlament 30. novembra zákon schválil ako celok po prvý krát, vtedy svoje karty vytiahla kompletná štvorica reprezentantov OKS. Zajac napriek dnešnému zahlasovaniu svojich troch kolegov za návrh ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) odmieta, že by hlasovali proti svojmu presvedčeniu. "To som nepovedal ani nechcem," dodal.
K hlasom koaličných poslancov sa dnes pridali aj dvaja členovia SNS Rafael Rafaj a Vincent Lukáč. Zvyšní dvaja prítomní členovia klubu Ján Mikolaj a Dušan Švantner sa zdržali. Začiatkom decembra podporili zákon všetci národniari prítomní na hlasovaní.
Parlament dnes prelomil prezidentove veto, keď opätovne schválil 80 hlasmi zákon o RTS. Hlava štátu normu vrátila s 15 pripomienkami, pričom najdiskutovanejšou z nich bola výška platu riaditeľa tejto verejnoprávnej inštitúcie.
Gašparovičovi sa zdala príliš vysoká, preto prišiel s návrhom, aby mesačný plat šéfa inštitúcie nedosahoval deväťnásobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy (približne 6700 eur), ale iba štvornásobok. Tento jeho návrh poslanci schválili. Podporu v pléne našla aj výhrada spresniť ustanovenie o voľbe a odvolávaní členov rady v NR SR. Ostatné pripomienky poslanci neprijali.
RTS má byť národnou, nezávislou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou, pričom majetok rozhlasu a televízie sa stane jej majetkom. Postavenie, poslanie a rozsah hlavných činností RTS zostanú oproti SRo a STV nezmenené.
Právna norma má pomôcť vyriešiť zlú finančnú situáciu najmä v STV a skvalitniť vysielanie oboch médií. Na čele inštitúcie bude stáť spomínaný generálny riaditeľ volený parlamentom verejnou voľbou a deväťčlenná rada RTS. Inštitúcia dostane zo štátneho rozpočtu jednorazový príspevok a zrušia sa súčasné platby zo strany verejnosti, známe ako koncesionárske poplatky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies