M. LAJČÁK: Čína je pre Slovensko logickým obchodným partnerom

NETKY.SK • 15 Február 2013, 13:21 • 2 min
M. LAJČÁK: Čína je pre Slovensko logickým obchodným partnerom

M. LAJČÁK Čína je pre Slovensko logickým obchodným partnerom - Politika Slovensko potrebuje diverzifikovať svoj export, preto je Čína pre neho logickým obchodným partnerom.

slovakia

left justify in out

img

Slovensko potrebuje diverzifikovať svoj export, preto je Čína pre neho logickým obchodným partnerom.

"Uvedomujeme si globálnu úlohu Číny v ekonomike," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pre TASR po dnešnom stretnutí s podpredsedom vlády Chuej Liang-jüom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska.

Do leta by mala zasadnúť slovensko-čínska komisia pre ekonomickú spoluprácu, pričom výstupom z jej rokovania majú byť konkrétne projekty."Chceme využiť mandát tejto vlády na to, aby sme prešli od deklarácií a jednorazových iniciatív k tomu, že si identifikujeme oblasti, ktoré z nášho pohľadu považujeme za kľúčové a začneme na nich systematicky pracovať," priblížil Lajčák. Ide o energetiku, zelenú ekonomiku a jadrovú bezpečnosť.

Ako dodal, na takomto štýle budovania obojstranných vzťahov sa obaja zhodli.

Slovensko zaujala myšlienka spolupráce, o ktorej hovoril v apríli 2012 na hospodárskom fóre vo Varšave čínsky premiér Wen Ťia-pao. Peking vyčlenil 10 miliárd eur na kooperáciu so 16 krajinami strednej a východnej Európy. Peniaze sa majú využiť na spoločné projekty v oblasti zelenej ekonomiky, infraštruktúry či nových technológií. "Máme niekoľko otázok, ktoré si potrebujeme vyjasniť, lebo ako členská krajina únie máme isté pravidlá. Za predpokladu, že budú zodpovedané uspokojivým spôsobom, tak sa určite do tohto projektu radi zapojíme, lebo je nepochybne v súčasnej dobe zaujímavý," poznamenal minister.

Rovnako tak na rokovaní vyjadril záujem o prehlbovanie intenzívnejšej komunikácie vo formáte Vyšehradská štvorka plus Čína.

Chuej Liang-jü zároveň potvrdil, že Lajčáka tento rok očakávajú na oficiálnej návšteve Číny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies