Lysohlávky môžu liečiť: Obsahujú látku tlmiacu depresie a úzkosť

NETKY.SK • 16 Október 2017, 15:00 • 2 min
Lysohlávky môžu liečiť: Obsahujú látku tlmiacu depresie a úzkosť

Vedci na základe testov dospeli k záverom, že látka obsiahnutá v lysohlávkach by mohla byť účinná v boji proti depresiám.

slovakia

left justify in out

Už istý čas sa realizujú viaceré výskumy, ktorých úlohou je potvrdiť alebo vyvrátiť pozitívne účinky húb nazývaných lysohlávky na ľudský organizmus. Hoci sú známe skôr v negatívnom zmysle, nakoľko majú psychotropné účinky, viaceré nezávislé štúdie už dokázali, že by mohli liečiť.

 

Lysohlávky obsahujú látku s názvom psilocybin, ktorá je podľa doterajších zistení schopná liečiť depresie a úzkosť. Výskum sa realizoval za pomoci desiatok dobrovoľníkov, ktorí dlhodobo trpeli psychickými problémami. Všetci pred prvou dávkou lieku absolvovali odborné vyšetrenie u psychológa, magnetickú rezonanciu a vypĺňali špeciálny dotazník. Následne sa po siedmych dňoch vrátili, užili ďalšiu dávku, znova sa testovali a výstupy sa porovnávali.

 

Výsledky jednoznačne ukázali, že už po použití prvej dávky došlo k výraznému zlepšeniu psychického stavu. Aj magnetická rezonancia ukázala, že tok v mozgu sa znížil a priblížil sa k normálu. Viaceré oblasti mozgu začali medzi sebou intenzívnejšie komunikovať. Dobrovoľníci zároveň uvádzali, že sa cítia omnoho lepšie. Tento stav vydržal až päť týždňov.

 

Vedci sa na základe výsledkov zhodli na tom , že psilocybin by mohol byť tou látkou, ktorá sa bude používať ako prvotná liečba pri úzkostných stavoch. Tento výskum ako prvý dokázal spojenie medzi psilocybinom a depresiami. Testy sa teraz budú opakovať s rizikovými pacientmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies