Luxemburský premiér varuje, že účet za brexit môže byť vyšší ako 50 miliárd GBP

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:48 • 2 min
Luxemburský premiér varuje, že účet za brexit môže byť vyšší ako 50 miliárd GBP

LUXEMBURG - Luxemburský premiér Xavier Bettel je ďalším z európskych politikov, ktorí varovali Veľkú Britániu, že ju odchod z Európskej únie (EÚ) bude niečo stáť. Podľa neho môže byť "účet za rozvod" vyšší ako 50 miliárd libier (55,82 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Bettel prirovnal postoj EÚ k boju niekdajšej britskej premiérky Margaret Thatcherovej za zľavy pre Londýn v 80. rokoch minulého storočia a domnieva sa, že je čas, aby Brusel použil slávny citát pani Thatcherovej: "Chceme naše peniaze naspäť."

 

Čo sa týka finančného vyrovnania, Bettel, ktorý v roku 2013 vystriedal Jeana-Clauda Junkera na poste luxemburského premiéra, dodal: "Pokiaľ ide o účet za odchod, je dôležité zdôrazniť, že britská vláda v minulosti prijala tento záväzok a mala by ho ctiť. Nie je to trest. Suma sa pohybuje medzi 36 - 54 miliardami GBP."

 

Oficiálna výška sumy za rozvod nebola zatiaľ stanovená. Ide pritom o jeden z najspornejších bodov rokovaní. Objavili sa dokonca špekulácie, že finančné vyrovnanie sa môže vyšplhať až na 100 miliárd eur.

 

Pán Bettel obvinil britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, že doma zavádza, keď tvrdí, že Veľká Británia môže mať aj po brexite "celú tortu, aj z nej odjesť", inými slovami, že si bude môcť ponechať všetky výhody. A že si úradníci v Bruseli môžu "pískať", pokiaľ ide o účet za brexit.

 

"Nie je možné, mať celú tortu a zároveň z nej odjesť, a Boris Johnson to vie," dodal Bettel.

 

Predseda luxemburskej vlády to povedal po druhom kole rozhovorov medzi britským ministrom pre brexit Davidom Davisom a hlavným európskym vyjednávačom Michelom Barnierom, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť žiadny prelom pri kľúčových otázkach, ako sú finančné vyrovnanie, či práva občanov alebo hranice s Írskom.

 

(1 EUR = 0,89568 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies