EMA stále čaká na kompletnú dokumentáciu k Sputniku V. Či prejde schvaľovaním, sa dozvieme budúci rok

NETKY.SK • 21 Október 2021, 11:34 • 2 min
EMA stále čaká na kompletnú dokumentáciu k Sputniku V. Či prejde schvaľovaním, sa dozvieme budúci rok

AMSTERDAM - Ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 používajú vo viac ako 70 krajinách sveta. V EÚ však zatiaľ neprešla schvaľovacím procesom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska agentúra pre lieky (EMA) rozhodne o tom, či povolí používanie ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V najskôr v prvom kvartáli roku 2022. Vývojári Sputnika V totiž ešte stále nedodali všetky potrebné údajeInformovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou.

 

img

 

"Rozhodnutie EMA do konca tohto roka je v súčasnosti úplne nemožné," vyjadril sa zdroj, ktorý chcel ostať v anonymite. V prípade, že budú chýbajúce údaje predložené do konca novembra, rozhodnutie EMA by mohlo byť zverejnené začiatkom budúceho roka.

 

Nemenovaný zdroj zdôraznil, že neexistujú dôvody na pochybnosti, čo sa týka účinnosti alebo bezpečnosti ruskej vakcínyRuské úrady sa k správe bezprostredne nevyjadrili, zatiaľ čo EMA uviedla len to, že pokračuje v priebežnom hodnotení tejto vakcíny, pokým nebude mať k dispozícií všetky potrebné dáta.

 

Súvisiaci článok: JAR odmietla používať Sputnik V. Môže zhoršiť šírenie nákazy HIV

 

Rusko predložilo EMA žiadosť o schválenie Sputnika V vo februári, v marci sa potom začal oficiálny posudzovací proces. Pôvodne sa očakávalo, že rozhodnutie, na základe ktorého by ruskú očkovaciu látku mohla začať používať v krajinách EÚ, padne v máji alebo júni. 

 

img

 

V septembri však EMA uviedla, že ešte stále čaká na kompletnú dokumentáciu z ruského Gamalejovho výskumného centra. Neuviedla však, aké konkrétne informácie jej ešte chýbajú. Podobná situácia, čo sa týka schvaľovacieho procesu Sputnika, je aj v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

 

Vakcína Sputnik V už bola schválená v Rusku a vo vyše 70 krajinách sveta. Moskva tvrdí, že táto očkovacia látka má až 83-percentnú účinnosť aj voči vysoko nákazlivému variantu delta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko je pripravené sprístupniť dokumenty k Sputniku V




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies