Lundqvistov famózny návrat po chorobe, Fíni stále horia v koncovke

NETKY.SK • 21 September 2016, 09:35 • 2 min
Lundqvistov famózny návrat po chorobe, Fíni stále horia v koncovke

TORONTO - Vrátil sa vo veľkom štýle. Brankár Henrik Lundqvist nemohol odchytať prvý zápas švédskych hokejistov na Svetovom pohári proti Rusku (2:1) pre chorobu, pred druhým sa však stihol uzdraviť a svojim výkonom sa výrazne podpísal pod triumf nad rivalom z Fínska (2:0).

slovakia

left justify in out

Hoci "Suomi" prestrieľali v utorok súpera 36:29, nedokázali sa v koncovke ani raz presadiť. Do zúfalstva ich privádzal famózny Lundqvist, ktorý potvrdil renomé špičkového brankára a pochytal všetko, čo sa dalo. Celkom zaslúžene získal ocenenie pre prvú hviezdu zápasu. "Ukázal, prečo je jeden z top brankárov na svete," vyslovil sa tréner "troch koruniek" Rikard Gronborg. "Bol jednoducho úžasný. Starý dobrý 'Hank', ako ho poznáme," pochválil oporu v maske útočník Loui Eriksson, ktorý tri sekundy pred koncom spečatil výsledok gólom do prázdnej bránky.

 

Hoci Lundqvistov náhradník Jacob Markström podal v úvodnom dueli proti zbornej spoľahlivý výkon, bolo jasné, že ak bude brankár New Yorku Rangers na druhý zápas fit, pôjde medzi žŕdky on. "Po fyzickej stránke som sa cítil skutočne dobre," spokojne konštatoval hrdina stretnutia. "Mal som viac energie ako v predošlých dňoch, čo mi dodávalo sebavedomie. V prvej tretine som sa cítil trochu stuhnutý, ale v defenzíve sme mali pevnú štruktúru a chalani predo mnou mi pomohli. Postupne som sa chytil niekoľkými ľahšími zákrokmi a v druhej a tretej tretine som sa cítil viac komfortne. Bola to zábava. Skutočne som si to užíval, bol to veľký zápas, pre mňa veľmi dôležitý," zdôraznil Lundqvist.

 

Fíni sa vypli k maximálnemu výkonu, vďaka svojej rýchlosti dokázali prenikať švédskou obranou, z Lundqvista však sršala istota a súperovým strelcom nedovoľoval dostávať sa k dorážkam. "Cítili sme vzadu istotu. Vedeli sme, že aj keď spravíme chybu, on to napraví. Vyžaruje z neho pokoj, ktorým nasiakol celé mužstvo," vyjadril sa o Lundqvistovi útočník Daniel Sedin, ktorý spoločne s bratom Henrikom pripravili obrancovi Antonovi Stralmanovi prvý, kľúčový gól. Švédi si naň trpezlivo počkali až do polovice stretnutia, po ňom ešte vygradovali svoj výkon a v závere poistili triumf zásluhou Erikssona. Napriek štyrom bodov z dvoch zápasov ešte nemajú "Tre kronor" istý postup do semifinále, k definitíve potrebujú doviesť do predĺženia stredajší záverečný duel v skupine s výberom severoamerických mladíkov. A ak by aj zaváhali, stále môžu postúpiť, ak Rusi nevyhrajú nad Fínmi. "Ešte nie sme v semifinále. V stredu nás čaká ďalší dôležitý duel. Chcel by som chytať, ešte sme však o tom nehovorili s trénerom," povedal Lundqvist.

 

V pútavom severskom derby bola dôležitým rozdielovým prvkom aj obrana. Kým tá skúsená švédska pôsobila celý čas napriek niekoľkým zaváhaniam kompaktne, mladí fínski zadáci sa nechali často zbytočne oberať o puk pri rozohrávke a spôsobovali svojmu brankárovi Tuukkovi Raskovi starosti. Najmä duo "zelenáčov" Pokka - Jokipakka kopilo jednu chybu za druhou. Celkovo však Fíni výrazne zlepšili svoju hru oproti prvému vystúpeniu na turnaji a tréner Lauri Marjamäki bol na svoje mužstvo pyšný. "Musíme rešpektovať výsledok. Odohrali sme skvelý zápas, začali sme výborne, myslím si, že sme si vypracovali množstvo dobrých streleckých príležitostí, no nedokázali sme ich premeniť. Samozrejme, Lundqvist chytal veľkolepo. Napriek prehre som hrdý na mojich hráčov, na náš tímový výkon, škoda, že to nestačilo. Ukázali sme, že toto mužstvo má budúcnosť, to vie každý. Teraz ale cítim sklamanie," uviedol Marjamäki pre oficiálny web SP. V rovnakom duchu sa vyjadrili aj fínski hráči. "Vytvorili sme si kopec sľubných šancí, ale Lundqvist chytal úžasne a my sme ho nedokázali prekonať. A ak nedáte gól, nemôžete vyhrať. Podľa mňa sme však hrali solídne," dodal talentovaný Patrik Laine.

 

Fíni po prehrách s tímom Severnej Ameriky do 23 rokov 1:4 a Švédskom 0:2 stále čakajú na prvý bod, no ešte nestratili šancu na postup. Potrebujú však pomoc Švédov a vo svojom záverečnom skupinovom vystúpení potom zdolať potrebným rozdielom zbornú. V minitabuľke troch dvojbodových tímov by potom rozhodovalo skóre. Ak chcú Fíni proti Rusom uspieť, potrebujú sa chytiť strelecky, veď v dvoch dueloch strelili iba jeden gól. "Trpíme tým. Proti Švédom sme hrali inak, ako v úvodnom zápase, napriek tomu svieti na konte strelených gólov nula. Chceli sme skórovať, vypracovali sme si dostatok šancí, ale nie vždy vám to padá. Raz sa to stane, no je to krátky turnaj a my už veľa času nemáme," dodal fínsky kapitán Mikko Koivu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies