Ľudskoprávny výbor zavolá ministra Richtera k odoberaným deťom

NETKY.SK • 9 Október 2014, 14:17 • 2 min
Ľudskoprávny výbor zavolá ministra Richtera k odoberaným deťom

BRATISLAVA - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák by mali prísť na ľudskoprávny výbor hovoriť o odoberaní slovenských detí vo Veľkej Británii.

slovakia

left justify in out

„Neurobili by nič iné, len by nás informovali, v akom stave sú prípady odoberaných slovenských detí vo Veľkej Británii,“ povedala podpredsedníčka výboru Lucia Nicholsonová (SaS).

 

Poslankyňa Jana Laššáková (Smer-SD) sa vyjadrila, že s ministrom Richterom už o návrhu hovorila. „Nemá výhrady voči tomu, aby prišiel,“ skonštatovala. Výbor schválil uznesenie s požiadavkou na oboch ministrov. 

 

V roku 2012 vo Veľkej Británii odobrali slovenským rodičom 116 detí, slovenské Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí sa vo všetkých prípadoch snažilo vrátiť deti späť do biologických rodín, čo sa väčšinou podarilo. V roku 2013 sa v Británii viedlo 72 konaní voči odobratým slovenským deťom, k adopcii sa pristúpilo v štyroch prípadoch. V tomto roku v Británii zatiaľ Slovákom odobrali 46 detí, 17 detí sa už podarilo vrátiť biologickej rodine. Minister Richter v lete informoval, že jeho rezort v ostatných rokoch zintenzívnil komunikáciu s britskými úradmi, kde medzi sebou priamo rokujú sociálne úrady, ktoré riešia jednotlivé prípady. Slovenská strana tiež presadzuje prijatie memoranda medzi SR a Veľkou Britániou k tejto problematike. 

 

Ľudskoprávny výbor si dnes v rámci programu vypočul aj prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, ktorý predstavil Správu o činnosti prokuratúry SR za rok 2013. Poslancovi Jozefovi Mikloškovi (KDH) chýbala v správe zmienka o kauze Gorila a vyšetrovanie zneužívania eurofondov. Úrad špeciálnej prokuratúry podľa Vaneka eurofondy vyhodnocuje. „Nie je to vždy jednoduché, ale dôsledne sa tým zaoberá,“ uviedol Vanek. Poslanci výboru vzali tiež na vedomie správu o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2013. Poslanci Mikloško a Nicholsonová sa vyjadrili, že dokument sa málo venuje Rómom a ženám vo vylúčených komunitách. Podľa poslanca a rómskeho splnomocnenca Petra Polláka (OĽaNO) sa týmto témam venuje správa o stave rómskej komunity, ktorou sa zaoberal sociálny výbor parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies