Ľudová strana EU vylúčila zo svojich radov Saryusza-Wolského - kandidoval proti Tuskovi

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 16:46 • 2 min
Ľudová strana EU vylúčila zo svojich radov Saryusza-Wolského - kandidoval proti Tuskovi

BRUSEL – Európska ľudová strana (EĽS), ktorá je najsilnejšou politickou skupinou v Európskom parlamente (EP), dnes popoludní oznámila, že zo svojich radov vylúčila poľského europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského. Ten sa odmietol vzdať kandidatúry na post predsedu Európskej rady, ktorú navrhla poľská vláda.

slovakia

left justify in out

Európski ľudovci oficiálne podporujú predĺženie mandátu súčasnému predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

 

"Hlboko ľutujem nedostatok lojality a rešpektu, pokiaľ ide o Saryusza-Wolského," uviedol predseda EĽS Joseph Daul, ktorý si dnes dopoludnia predvolal tohto poľského europoslanca na vysvetlenie celej záležitosti. Saryusza-Wolského, ktorý bol jedným z podpredsedov EĽS, vopred upozornili, že ak nedodrží politickú líniu konzervatívnych ľudovcov, môže byť zo strany vylúčený.

 

Informáciu o odchode z EĽS už potvrdil aj samotný vylúčený europoslanec. Zatiaľ nie je známe, či Saryusz-Wolski ostane v radoch nezávislých europoslancov alebo či požiada o vstup do inej politickej frakcie v europarlamente.

 

Vzťahy medzi Varšavou a Bruselom sa ochladili po tom, ako sa v Poľsku dostala k moci strana Právo a spravodlivosť (PiS). Inštitúcie EÚ vo viacerých prípadoch kritizovali poľskú vládu za porušovanie princípov právneho štátu. Poľská strana túto situáciu vyhrotila, keď v sobotu navrhla bývalého podpredsedu EP Saryusza-Wolského za nového predsedu Európskej rady namiesto Tuska.

 

Tuskovo prvé dvaapolročné funkčné obdobie sa končí v máji. Súčasný "europrezident" má podporu väčšiny členských štátov EÚ a na zisk druhého mandátu mu postačí kvalifikovaná väčšina pri hlasovaní.

 

Hlasovanie o tejto záležitosti je naplánované na štvrtok v rámci summitu EÚ v Bruseli. Saryusz-Wolski je jediným protikandidátom Tuska, nemá však žiadnu politickú podporu medzi členskými štátmi EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies