Ľudia môžu platiť správne a súdne poplatky cez e-kolok aj na poštách

NETKY.SK • 3 November 2014, 15:12 • 2 min
Ľudia môžu platiť správne a súdne poplatky cez e-kolok aj na poštách

BRATISLAVA - Od dnešného dňa môžu ľudia zaplatiť správne a súdne poplatky v novom platobnom systéme e-kolok aj na vybraných pobočkách Slovenskej pošty.

slovakia

left justify in out

Pošta sa tým podľa jej generálneho riaditeľa Tomáša Druckera snaží vyjsť ľuďom v ústrety, aby si najjednoduchšie a najplynulejšie zvykli na nový systém.
     

"Preto prinášame ďalší kanál úhrady správnych a súdnych poplatkov v rámci systému e-kolok, a to prostredníctvom pracovísk Slovenskej pošty," priblížil Drucker. Slovensko totiž momentálne prechádza na tento nový spôsob platenia poplatkov. V rámci neho môžu občania už v súčasnosti hradiť poplatky priamo na úradoch prostredníctvom samoobslužných terminálov, takzvaných kioskov. Tie popri hotovostnej platbe umožňujú aj platenie kartou.
     

Platenie poplatkov na poštách funguje tak, že občan povie na pošte priehradkovému zamestnancovi výšku poplatku, ktorý chce uhradiť. Ten mu vydá 'Potvrdenie pre evidenciu poplatku' v požadovanej hodnote, občan ho zaplatí a potvrdenie doručí na potrebný úrad. A to buď poštou alebo osobne. Celý zoznam pôšt nájdu ľudia na stránkach elektronickekolky.sk alebo posta.sk.
     

Úrady, ktoré sú zapojené do platobného systému e-kolok, akceptujú tieto potvrdenia podľa pošty ako rovnocenný spôsob zaplatenia súdneho a správneho poplatku. "Nové potvrdenia však nie je možné kombinovať s papierovými kolkovými známkami," spresnil riaditeľ Sekcie elektronických služieb Slovenskej pošty Peter Kažík. Dôvodom je ich ďalšie spracovanie, keďže ide o dva diametrálne odlišné a nezlučiteľné systémy.
     

Tento duálny režim bude fungovať maximálne do konca roku 2014. Od 1. januára 2015 platnosť papierových kolkových známok definitívne končí. Ich samotný predaj ukončí Slovenská pošta už o mesiac skôr, teda k 30. novembru 2014.
     

Nový systém však bude podľa pošty postupne nasadzovaný aj na ostatné úrady a súdy, nielen prostredníctvom kioskov, ale aj formou e-kolkovačov prípadne softvérových pokladní. A to v závislosti od množstva spoplatňovaných úkonov vybavovaných na danom úrade. 
   

Súdny a správny poplatok bude možné uhradiť aj platobným predpisom na úhradu poplatku, ktorý ľuďom vytvorí pracovník priamo na úrade. Tí budú môcť následne tento predpis uhradiť viacerými spôsobmi. "Platobný predpis bude znamenať pre občanov podstatné zjednodušenie a zvýšenie komfortu pri úhrade poplatkov. Bude to akási faktúra a občan si sám vyberie, akým spôsobom ju uhradí", priblížil Kažík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies