ĽSNS chce zrušiť pokuty za chov neregistrovaných hospodárskych zvierat

NETKY.SK • 29 Január 2017, 09:44 • 2 min
ĽSNS chce zrušiť pokuty za chov neregistrovaných hospodárskych zvierat

BRATISLAVA - Drobní chovatelia hospodárskych zvierat pre vlastnú spotrebu by viac nemali dostať pokutu, ak si nesplnili povinnosť ich registrácie. V novele zákona o veterinárnej starostlivosti to navrhujú poslanci ĽSNS. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na najbližšej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Kotlebovci tvrdia, že ich zákon uvoľní byrokratické podmienky a uľahčí domáci chov hospodárskych zvierat. V súčasnosti platná legislatíva kladie podľa ĽSNS na domáci chov neúmerne náročné podmienky. "Nahráva to v prospech najmä veľkovýrobcov mäsa a supermarketom, keďže ľudia si namiesto byrokraticky náročného domáceho chovu produkty živočíšnej výroby radšej kúpia z pultov predajní," tvrdia poslanci.

 

Sekundárnym cieľom ich novely je zase snaha o obnovenie potravinovej sebestačnosti Slovenska. "V minulosti bola potravinová sebestačnosť a nezávislosť Slovenska zabezpečená najmä poľnohospodárskou a potravinárskou výrobou v jednotných roľníckych družstvách, na štátnych majetkoch a domácou výrobou. Kvalitné domáce produkty živočíšneho pôvodu však postupne vystriedali výrobky z dovozu, ktoré sú často pochybnej kvality a nevýraznej chuti," upozorňujú predkladatelia s dôvetkom, že slovenskí producenti produktov živočíšneho pôvodu zvádzajú so zahraničnými dotovanými producentmi nerovný boj o prežitie.

 

Podľa ĽSNS je žiaduce, aby slovenské rodiny a individuálni chovatelia mali možnosť byť sebestační a chovať domáce zvieratá bez hrozieb akýchkoľvek sankcií. "Je v prirodzenom záujme každého domáceho chovateľa dôkladne si ustriehnuť, čím sú zvieratá v jeho domácom chove kŕmené, a rovnakú pozornosť venovať aj hygienickým a veterinárnym otázkam s cieľom zabezpečiť dokonalý zdravotný stav chovaných zvierat. Preto nie je nutné vynucovať si dodržiavanie týchto povinností pod hrozbou pokút či iných sankcií," vysvetľujú.

 

Súčasná právna úprava obsahuje povinnosť každého domáceho chovateľa hospodárskych zvierat registrovať si chov a znášať s tým spojené byrokratické povinnosti. Pri ich nesplnení hrozí domácemu chovateľovi pokuta až niekoľko stoviek eur. ĽSNS to chce zrušiť, pričom do zákona zahŕňa aj maximálny povolený počet zvierat chovaných pre vlastnú spotrebu, ktoré nebude potrebné registrovať. Má ísť o maximálne päť ošípaných, 50 kusov sliepok, desať husí, kačíc či moriek, 20 králikov alebo zajacov, štyri kusy hovädzieho dobytka, koní, kobýl, mulíc, somárov či mulov, desať kôz, capov, oviec, resp. baranov, a ryby v rybníku do výmery 2500 m2.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies