Lotyšský parlament schválil novú vládu premiérky Laimdoty Straujumovej

NETKY.SK • 5 November 2014, 17:50 • 2 min
Lotyšský parlament schválil novú vládu premiérky Laimdoty Straujumovej

RIGA - Lotyšský parlament vyslovil dnes dôveru novej stredopravej vláde, ktorú rovnako ako doposiaľ povedie premiérka Laimdota Straujumová.

slovakia

left justify in out

Staronová koalícia získala 4. októbra vo voľbách jasnú väčšinu a v lotyšskom parlamente obsadila 61 zo 100 kresiel. Pri dnešnom hlasovaní ju podporilo 61 poslancov a 39 bolo proti.
     

Pred vyslovením dôvery podpísala premiérkina Strana Jednota koaličnú dohodu so svojimi dvoma doterajšími partnermi, s Úniou zelených a roľníkov a s Národnou alianciou.
     

V novej lotyšskej vláde rovnako ako v predchádzajúcom volebnom období chýba najsilnejšia jednotlivá strana, Centrum harmónie. Toto opozičné ľavicové zoskupenie podporujú prevažne príslušníci početnej ruskej menšiny, ktorá tvorí približne štvrtinu obyvateľov dvojmiliónového Lotyšska. Strana však dlhodobo nemá potenciál zaistiť si väčšinovú podporu poslancov.
     

Straujumová, prvá žena na čele lotyšskej vlády, zaujíma nekompromisný postoj voči Moskve a podporuje posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO v regióne.
     

Stredopravé strany dominujú v Lotyšsku od roku 1991, keď Lotyšsko po rozpade Sovietskeho zväzu obnovilo svoju nezávislosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies