Londýnska City zostane významným finančným centrom aj po brexite

NETKY.SK • 5 November 2016, 11:51 • 2 min
Londýnska City zostane významným finančným centrom aj po brexite

LONDÝN - Väčšina britských bankárov je presvedčená, že Londýn zostane významným finančným centrom aj po brexite.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Synechron, ktorý zverejnila agentúra Bloomberg.

 

Približne 72 % opýtaných uviedlo, že City of London, teda bankárska štvrť v britskej metropole, si udrží svoju pozíciu hlavného finančného centra v Európe prinajmenšom počas nasledujúcich piatich rokov.

 

Na ankete sa zúčastnilo 80 šéfov finančných firiem z londýnskej City. Približne 78 % z nich súhlasilo s názorom, že brexit bude mať negatívny vplyv na finančný trh v Británii, ale zároveň až 82 % respondentov sa domnieva, že zasiahne aj Európsku úniu (EÚ).

 

Riaditelia bánk v Londýne sa pripravujú na možnú stratu tzv. bankového pasu, teda voľného predaja svojich služieb v celej EÚ z centrály v Londýne. Plánujú preto začať s presunom niektorých pracovných miest a prevádzok na kontinent po tom, ako Briti odštartujú rokovania s EÚ o brexite.

 

Firmy v Británii sa obávajú, že premiérka Theresa Mayová uprednostní kontrolu migrácie pred potrebami londýnskej City pri vyjednávaniach s európskymi predstaviteľmi.

 

Tim Cuddeford, riaditeľ londýnskej pobočky poradenskej spoločnosti Synechron, v tejto súvislosti uviedol, že banky už nevyčkávajú, kedy vláda aktivuje článok 50 (o vystúpení z EÚ), ale začali sa pripravovať na "život" mimo EÚ.

 

Dodal, že tesne nadpolovičná väčšina respondentov v ankete povedala, že Británia má dostatočne silnú pozíciu na to, aby mohla s EÚ vyjednávať o obchodnej dohode "šitej na mieru".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies