Litva aj Európa prišli o legendu, čarodejník Šaras skončil

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 11:50 • 2 min
Litva aj Európa prišli o legendu, čarodejník Šaras skončil

KAUNAS - Aktívna kariéra hrajúcej legendy litovského aj európskeho basketbalu Šarunasa Jasikevičiusa je definitívne na konci.

slovakia

left justify in out

Tridsaťosemročný stredný rozohrávač svetových parametrov sa presúva na lavičku, keďže prijal ponuku robiť asistenta trénera vo svojom poslednom pôsobisku Žalgirise Kaunas. Jasikevičius je rodák z tohto mesta. Prešiel americkou univerzitnou basketbalovou školou a vrátil sa do Európy, kde pôsobil v tímoch Lietuvos Rytas Vilnius, Union Olimpija Ľubľana, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos Atény, Fenerbahce Istanbul a Žalgiris Kaunas. V Španielsku ho prezývali "čarodejník." Do USA sa vrátil v rokoch 2005 - 2007, aby si vyskúšal NBA v tímoch Indiany a Golden State. Za Atlantikom však nebolo pre nesebeckého rozohrávača viac miesta. Ruže mi znova rozkvitli na starom kontinente, veď ako jediný hráč v basketbalovej histórii má v zbierke až štyri trojkoruny za triumf v najvyššej domácej ligovej, pohárovej súťaži a zároveň Eurolige v jednej sezóne.

 

"Šaras" vybojoval s reprezentáciou Litvy bronzovú medailu na olympijských hrách v Sydney 2000, získal zlato na ME 2003 a bronz na kontinentálnom šampionáte o štyri roky neskôr. Po boku Radivoja Korača, Vladeho Divaca, Dražena Petroviča, Dina Radju, Toniho Kukoča, Nikosa Galisa či Arvydasa Sabonisa ho v roku 2008 zaradili medzi 50 najväčších osobností európskej basketbalovej histórie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies