Literárnu Cenu Costa za najlepšiu knihu získal Andrew Miller

NETKY.SK • 25 Január 2012, 07:54 • 2 min
Literárnu Cenu Costa za najlepšiu knihu získal Andrew Miller

Literárnu Cenu Costa za najlepšiu knihu získal Andrew Miller - Kultúra Knihou roka 2011 sa podľa porotcov prestížnej britskej literárnej Ceny Costa (Costa Book Awards) stal dnes román Pure, ktorý napísal Andrew Miller. Tohtoročných laureátov v jednotlivýc

slovakia

left justify in out

img

Knihou roka 2011 sa podľa porotcov prestížnej britskej literárnej Ceny Costa (Costa Book Awards) stal dnes román Pure, ktorý napísal Andrew Miller. Tohtoročných laureátov v jednotlivých kategóriách Ceny Costa zverejnila porota už začiatkom januára.
      Pure sa odohráva v predvečer Veľkej francúzskej revolúcie na preplnenom parížskom cintoríne Les Innocents. Mladý inžinier dostane za úlohu telá exhumovať a tamojší kostol zbúrať. Tiene minulosti sú však silnejšie, ako si myslel.
      Hlavný víťaz získal za Knihu roka finančnú prémiu 30.000 libier (vyše 36.000 eur).
      Porotcovia sa rozhodovali najmä medzi Pure a prvotinou básnika Matthewa Hollisa - životopisnou knihou Now All Roads Lead to France: The Last Years of Edward Thomas (Všetky cesty teraz vedú do Francúzska: Posledné roky Edwarda Thomasa). Rozpráva o posledných piatich rokoch života britského básnika predtým, ako urobil fatálnu chybu a rozhodol sa vstúpiť do bojov prvej svetovej vojny, v ktorých padol.
      Ocenenie pôvodne nazývané Whitbreadova cena sa udeľuje od roku 1971. Uchádzať oň sa môžu spisovatelia z Británie a Írska. Od roku 2006 ho sponzoruje kaviarenský reťazec Costa.
      Od roku 1985, keď bola zavedená kategória Kniha roka, získali hlavnú cenu deväťkrát román, štyrikrát prvotina, päťkrát životopis, sedemkrát zbierka poézie a iba raz detská kniha.
      Vlani bola Knihou roka zbierka básní Of Mutability od Jo Shapcottovej.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies