Lipton: Budúci šéf MMF už pravdepodobne nebude z Európy

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 14:54 • 2 min
Lipton: Budúci šéf MMF už pravdepodobne nebude z Európy

WASHINGTON - Nasledujúci šéf Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý vystrieda vo funkcii súčasnú generálnu riaditeľku Christine Lagardeovú, keď sa rozhodne odísť z funkcie, pravdepodobne nebude z Európy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes David Lipton, zástupca Lagardeovej, a teda druhý najvyšší predstaviteľ fondu v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Lipton pripomenul, že podľa doterajších tradícií bol šéfom MMF vždy Európan a Svetovú banku (SB) vždy viedol Američan. Tak sa to praktikuje od druhej svetovej vojny, aj keď to nie je zakotvené v žiadnej formálnej dohode.

 

Ale veľké rozvíjajúce sa ekonomiky na čele s Čínou sa už dlhšie domáhajú reformy MMF a SB. Chcú získať väčší vplyv na rozhodovanie týchto inštitúcií tak, aby odrážal ich rastúcu ekonomickú silu. A podľa Liptona výber budúceho šéfa MMF tak bude zrejme odrážať nový pomer síl vo svete. Čína je totiž druhou najväčšou svetovou ekonomikou po USA.

 

Domnieva sa preto, že keď Lagardeová odstúpi, jej nástupca pravdepodobne nebude z Európy. A pripomenul, že vo svete je čoraz viac mimoriadne kvalifikovaných odborníkov, ktorí nie sú z USA, ani z Európy.

 

Lagardeová, bývalá francúzska ministerka financií, sa stala generálnou riaditeľkou MMF v roku 2011, keď jej predchodca (tiež Francúz) Dominique Strauss-Kahn musel rezignovať po obvinení zo sexuálneho škandálu. Lagardeovej päťročný mandát na budúci rok vyprší, ale minulý mesiac vraj povedala, že zváži aj svoju kandidatúru na druhé funkčné obdobie, ak bude mať dostatočnú podporu vo fonde.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies